`Ohio oorzaak stroomstoring'

Onderzoek naar de oorzaak van de grootschalige verstoring van de stroomvoorziening in Noord-Amerika, vorige week, concentreert zich op drie hoofdaders van het elektriciteitsnet in de Amerikaanse staat Ohio.

Volgens Michehl Gent, hoofd van de North American Electric Reliability Council en een van de leiders van het onderzoek, was het alarmsysteem van twee van de drie kabels kapot. FirstEngery, het bedrijf uit Ohio dat verantwoordelijk is voor het onderhoud van de hoofdkabels die even ten zuiden van Cleveland lopen, heeft dat bevestigd. Een storing in dat stelsel zou mogelijk de omvangrijke stroomuitval in de rest van de VS en Canada hebben uitgelokt. ,,We zijn er redelijk van overtuigd dat het probleem in Ohio is begonnen'', aldus Gent. Tientallen miljoenen mensen werden door de stroomuitval getroffen.

Onderzoek naar de oorzaak van het weigeren van het alarmsysteem is nog gaande, maar Gent heeft gezegd te vermoeden dat het gaat om een menselijke fout. ,,Er bestaan regels om escalatie [van een stroomuitval] te voorkomen. Het had gestopt moeten worden'', zei hij.

FirstEngery, dat vier van de vijf lijnen waar problemen ontstonden in beheer heeft, heeft verklaard dat de alarmlichten in het controlecentrum die waarschuwen voor mogelijke storingen niet operationeel waren op het moment dat de storing donderdag begon. Het is onduidelijk of en wanneer werknemers van het bedrijf de storing uiteindelijk hebben opgemerkt.

De Amerikaanse minister van Energie, Spencer Abraham, heeft de stroomuitval aangegrepen om opnieuw te pleiten voor de goedkeuring van het energieplan dat sinds 2001 door het Congres wordt tegengehouden. Een Congrescommissie voor Handel en Energie is vandaag een eigen onderzoek naar de Amerikaanse stroomvoorziening begonnen.