`Nog een filmpje en dan naar bed'

Zondagavond zeven uur, de mannen van brandweerkazerne Metaalhof in Rotterdam zijn er helemaal klaar voor. Wachtcommandant Aat van Dalen (44) en de brandmeesters Peter Bitter (34) en Dennis Stoepman (32) liggen in hun bruine leunstoel voor de televisie, de voeten op de salontafel. En niet met het spreekwoordelijke bord eten op schoot, want brandweermannen eten vroeg. Als elders de vlam in de pan slaat, rukken ze niet met een lege maag uit.

Tom Egbers opent Studio sport met de woorden ,,Het is weer begonnen''. Geen twijfel waar de presentator op doelt. Na vele, plichtmatige uitzendingen vol paardensport en honkbal begon afgelopen weekeinde de Nederlandse voetbalcompetitie. Eindelijk het echte werk. ,,De velden liggen er blakend bij en we verkeren in verrukkelijke onzekerheid wat we dit seizoen allemaal gaan beleven.'' Ondenkbaar dat Egbers zo de hockeycompetitie zou inluiden.

Na twee voetballoze maanden konden de fans hun hart ophalen. Nederland 2 en RTL5 brachten zaterdag en zondag ruim veertien uur voetbal. RTL trapte zaterdagmiddag af met een voorbeschouwing op de Engelse Premier League. Daarna volgden twee rechtstreekse wedstrijdverslagen en zo'n vijfentwintig samenvattingen. En vanzelfsprekend kaartten de `analytici' weer veel na.

Het genereus aanbod vond gretig aftrek. De Studio sport-uitzending van zeven uur was met afstand het bestbekeken programma van de afgelopen maand. Naar de samenvattingen van Volendam-Heerenveen en RKC-ADO Den Haag keken bijna drie miljoen mensen. Ter vergelijking: in VPRO-zomergast Hafid Bouazza waren gisteren nog geen 400.000 kijkers geïnteresseerd.

Toch laten in kazerne Metaalhof ook drie brandweermannen Studio sport aan zich voorbijgaan. Ze wassen hun auto, doden de tijd met chatten, of nemen hun telefoon op met de woorden ,,met seksclub Annie''. Commandant Van Dalen begrijpt zijn collega's niet. ,,Er zijn toch bepaalde vastigheden in het leven'', zegt hij. ,,Zondagavond zeven uur, dan is het tijd voor Studio sport. Bij de brandweer werken steeds meer mensen van buiten de stad. Die houden niet van voetbal.''

Voor brandweerlieden is een zondagsdienst een soort van rustdag. Er komen minder meldingen en ze hoeven geen onderhoudswerk te doen. Op een dag met alleen een poes in een dakgoot betekent dat veel televisie kijken. 's Middags eerst een `videootje', een film met Patrick Swayze, om vijf uur gevolgd door het live-verslag bij RTL van Liverpool-Chelsea.

Als de begintune van Studio sport door de kazerne schalt, begint wachtmeester Bitter aan zijn vijfde televisie-uur. ,,Het spelletje kijken is leuk'', zegt Bitter. ,,Maar ik krijg af en toe het idee dat op tv drie keer meer tijd over voetbal wordt gepraat.'' De brandweerman noemt Johan Derksen, de vaste voetbaldeskundige van RTL, een ,,zelfingenomen fluim''. En hij is blij met Egbers als anchorman van Studio sport. ,,Mart Smeets is ook zo akelig zelfvoldaan.''

Plotseling veert naast hem wachtcommandant Van Dalen op. ,,Kijk, daar hangt hij weer'', zegt hij. In het stadion van FC Utrecht heeft Van Dalen de vlag ontdekt van de Gezamenlijke Brandweer, de korpsen die over de Botlek waken. Collega Bitter sneert even later dat NEC-spits Gérard de Nooijer nodig naar de kapper moet. En als vlak voor het Journaal van acht uur nog een staartje motorsport wordt vertoond, laat de collega achter de computer zijn chatbox in de steek: ,,Die milieuvervuiling moest verboden worden.''

Na de eindtune van Studio sport schakelt Bitter om negen uur over naar de speelfilm In broad daylight. Nog één filmpje pikken en dan naar bed. Een mooie zondag, concludeert de brandweerman. ,,Na zo'n dag als vandaag heb ik het gevoel de mooiste baan van de wereld te hebben.''

Arjen Ribbens is eindredacteur van de achterpagina van NRC Handelsblad.

    • Arjen Ribbens