Neptunes

Hoe je artistiek interessante producties kunt combineren met financieel succes, dat is een van de lessen die geleerd kunnen worden van het werk van The Neptunes. In het huidige hiphop- en r&b-klimaat zijn Pharrell Williams en Chad Hugo met reden de meest gevraagde producers. Niet zelden zijn hun uiterst herkenbare producties de avontuurlijke toppers op verder middelmatige platen.

The Neptunes Present... Clones is niet de verzameling van die grof geslepen juweeltjes die het lijkt te zijn, maar een presentatie van hun nieuwe Star Trak-platenlabel. Grootheden als Justin Timberlake, Britney Spears en Beyoncé ontbreken, maar worden niet gemist. De nadruk ligt op vers werk van en met rappers als Busta Rhymes, Jay-Z, Nas (in Popular Thug van zangerers Kelis), Snoop Dogg, N.O.R.E. en Ludacris, wier verrichtingen veel baat hebben bij de gortdroge, tot de hoekige essentie teruggebrachte en onweerstaanbaar funky producties uit het Neptunes-kamp.

De begeleiding in Hot van Rosco P. Goldchain bestaat uit niet veel meer dan een snaredrum en een loden baslijn van welgeteld één noot. Een iets minder ver doorgevoerd minimalisme tilt Good Girl van nieuwkomer Vanessa Marquez uit boven het gemiddelde r&b-aanbod. De oefeningen in rock van Spymob en The High Speed Scene zijn wel te vergeven temidden van deze verzamelde studies in experimenteerdrift met gegarandeerde afzetcijfers.

The Neptunes: Present... Clones (Star Trak) distr. BMG

    • Jacob Haagsma