Microsoft stuit virusaanval

Microsoft heeft de aanval op een van zijn websites door het MS Blaster-virus dit weekeinde afgeslagen. Het bedrijf had het internetadres waarop de aanval was gericht voortijdig afgesloten.

Het MS Blaster-virus dat een week geleden opdook, heeft honderdduizenden pc's besmet. Het virus maakt gebruik van een lek in besturingssysteem Windows. Met name de versies XP en 2000 zijn kwetsbaar. Besmette computers raken ontregeld. Bovendien namen de getroffen pc's zaterdag ongewild deel aan een massale aanval op een website waar Microsoft updates aanbiedt met bescherming tegen het virus. Deze site had moeten bezwijken onder het grote aantal bezoekers. De virusmakers hadden hun aanval echter gericht op het adres windowsupdate.com, dat Microsoft gebruikt om bezoekers door te sturen naar de pagina windowsupdate.microsoft.com. Het softwarebedrijf heeft het adres dat zou worden aangevallen uit de lucht gehaald. Bovendien had het uit voorzorg extra netwerkcapaciteit ingekocht. Microsoft raadt klanten aan om de reparatiesoftware op te halen van de Microsoft-site en het lek in hun systeem te dichten. Op internet waren nieuwe virussen rond die ook gebruikmaken van de fout in Windows.