`Libië zal claims aanslag disco Berlijn betalen'

Libië is bereid ook de slachtoffers van de bomaanslag in 1986 op een Berlijnse discotheek te compenseren. Bij de explosie op 6 april van dat jaar in La Belle in het westelijk deel van de stad werden twee Amerikaanse soldaten en een Turkse vrouw gedood en raakten 229 bezoekers gewond.

Het Duitse weekblad Der Spiegel meldde gisteren dat onderhandelingen zijn begonnen. Bij deze gesprekken zijn de Libische ambassadeur in Duitsland, de Duitse regering en de advocaten van de gewonden en van de familie van de omgekomen Turkse vrouw betrokken. Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Libië ook in deze zaak aan ,,alle verplichtingen'' zal voldoen.

De raadslieden van de niet-Amerikaanse slachtoffers eisen ruim 40 miljoen euro schadevergoeding, waarvan één miljoen voor de nabestaanden van de Turkse vrouw. Dat komt neer op gemiddeld 500.000 euro per gewonde. Het bedrag dat een betrokkene krijgt hangt af van de ernst van het letsel. De onderhandelingen worden gecompliceerd door de eisen van de Amerikaanse families van de twee omgekomen soldaten. Zij claimen in totaal 3 miljard euro.

In november 2001 werden in Berlijn de vier daders van de aanslag veroordeeld tot gevangenisstraffen van 12 tot 14 jaar. De rechters stelden niet alleen hun schuld vast, maar kwamen ook tot de conclusie dat de aanslag was georganiseerd door de Libische geheime dienst in samenwerking met de Libische ambassade in het toenmalige Oost-Berlijn.

Destijds claimde de Amerikaanse president Reagan dat de Libische leider Gaddafi zelf achter de aanslag zat. Tien dagen later gaf Reagan opdracht tot een vergeldingsaanval, waarbij een geadopteerde dochter van Gaddafi om het leven kwam. In 1988 voerden Libische agenten de aanslag uit op een Boeing 747 van het inmiddels opgeheven Pan Am.

Libië heeft schriftelijk erkend verantwoordelijk te zijn geweest voor het plaatsen van explosieven aan boord van het passagiersvliegtuig. Bij de aanslag kwamen de 259 inzittenden om het leven en werden 11 bewoners van het Schotse Lockerbie gedood door neerstortende wrakstukken. Zij zullen in totaal 2,7 miljard euro van Libië ontvangen, 10 miljoen per familie.

Groot-Brittannië heeft vandaag een ontwerpresolutie ingediend om nu de VN-sancties tegen Libië op te heffen. Frankrijk zegt na te denken over een veto als Libië de slachtoffers van de aanslag op een Frans vliegtuig in 1989 niet royaler compenseert. In 1999 betaalde Libië 36 miljoen euro aan de families van 170 omgekomen passagiers en bemanningsleden van een UTA-vlucht naar Niger.