Leverancier van stroom gaat failliet

Stroomleverancier EnergyXS uit Almelo heeft gisteren faillisement aangevraagd. Het is voor het eerst sinds de liberalisering van de energiemarkt dat een nieuwe speler van betekenis failliet gaat.

Vandaag voorziet het bedrijf zijn 60.000 klanten (waarvan 15.000 bedrijven) voor het laatst van stroom. EnergyXS, dat zelf geen energie produceert maar inkoopt bij stroomproducenten en doorverkoopt aan zijn klanten, vroeg vrijdag uitstel van betaling aan.

EnergyXS is voor 60 procent eigendom van directeur J. van der Velde en voor 40 procent van Nutsbedrijf Regio Eindhoven (NRE). NRE is het energiebedrijf van de regio Eindhoven, waarvan de aandelen in handen zijn van twaalf gemeenten in Zuidoost-Brabant, inclusief de stad Eindhoven.

NRE wil niet zeggen wat het vorig jaar voor het belang in EnergyXS heeft betaald. Het belang in EnergyXS werd voor 1 miljoen

euro in de boeken gezet, maar is vorig jaar al afgewaardeerd tot nul euro.

Bij EnergyXS werken vijftig mensen. Het bedrijf moest uitstel van betaling aanvragen omdat zijn belangrijkste leverancier, Eon Benelux (het voormalige EZH), geen stroom meer aan de onderneming wilde leveren. ,,EnergyXS had een betalingsachterstand van miljoenen'', aldus een woordvoerder van Eon Benelux. Eon wilde een bankgarantie van 15 miljoen euro, maar die kon EnergyXS niet geven.

Volgens directeur Van der Velde van EnergyXS had hij geen betaalprobleem. ,,Ik wil met nadruk zeggen dat er geen betalingsachterstand was'', zegt Van der Velde. ,,Maar die bankgarantie kregen we inderdaad niet op tijd rond.''

Particuliere en kleine zakelijke klanten van het bedrijf zullen vanaf morgen automatisch stroom krijgen van hun regionale stroombedrijf. De grote zakelijke klanten ook, maar zij moeten binnen tien dagen een nieuw contract sluiten met een leverancier, anders worden zij afgesloten van het net.

EnergyXS werkte aan een reddingsplan. Een mogelijke koper had zich al gemeld, maar gisteren liepen de onderhandelingen stuk. De toezichthouder op de energiemarkt DTe gaat onderzoeken wat de oorzaak van het faillissement is. Volgens een woordvoerster zijn er geen aanwijzingen dat er sprake is van ongeoorloofde praktijken.

Volgens directeur Van der Velde is EnergyXS niet in de problemen gekomen door de hoge stroomprijzen sinds het stroomtekort. ,,Het is gebruikelijk om zo'n 80 procent vantevoren in te kopen. Dus alle energiebedrijven hebben last van de gestegen prijzen.''