Knecht Nardello wint in Zürich, rentree Dekker

De Italiaanse wielrenner Daniele Nardello (31) uit de ploeg van Telekom heeft gisteren het Kampioenschap van Zürich gewonnen. Door zijn vierde plaats steeg Michael Boogerd naar de tweede plaats in het klassement om de wereldbeker.

Met een kleine achterstand eindigde de Duitser Jan Ullrich na 237 kilometer op de tweede plaats. De sprint van de achtervolgende groep om de derde plaats werd gewonnen door de Italiaan Paolo Bettini, voor Boogerd. Met zijn derde plaats verstevigde Bettini zijn leidende positie in het klassement om de wereldbeker. Met nog twee wedstrijden te gaan – Parijs-Tours en de Ronde van Lombardije – kan alleen een valpartij de kampioen van Italië nog van de zege afhouden. Hij heeft een voorsprong op Boogerd van 146 punten.

Nardello, winnaar van een tiental semiklassiekers plus een etappe in de Tour de France, demarreerde zeven kilometer voor het einde en hield vol. In de ploeg van Telekom vervult Nardello doorgaans de rol van knecht, net als bij zijn vorige werkgever Mapei, waar hij jarenlang ploeggenoot van Bettini was. In de laatste Tour de France werkte Nardello vooral voor zijn Kazachstaanse ploeggenoot Alexander Vinokoerov, die derde werd in het eindklassement. Zelf was Nardello vorige maand één keer dicht bij een ritzege. Op de vrijdag voor het laatste weekend in de Tour, in de etappe naar Saint-Maixent-l'Ecole, maakte hij deel uit van een groep vluchters en eindigde hij als derde.

Ullrich maakte gisteren een sterke indruk, maar de kopman uit de ploeg van Bianchi zette zijn imponerende solo te laat in. De Duitser strandde op zes seconden van de Italiaanse winnaar. ,,Een tweede plaats is geen nederlaag'', zei Ullrich, die na de wedstrijd bekendmaakte dat hij de Ronde van Spanje (6-28 september) laat schieten maar wel deelneemt aan het WK wielrennen in het Canadese Hamilton (7-12 oktober). Het was overigens de vierde keer dat Ullrich als tweede eindigde in de wereldbekerwedstrijd in Zürich.

Erik Dekker heeft zijn eerste koers na een maandenlange afwezigheid in het wielerpeloton niet uitgereden. De coureur van Rabobank stapte gisteren in de eendaagse wedstrijd Dwars door Gendringen voortijdig af. Hij wilde zijn knie niet forceren. Dekker verschijnt morgen aan de start in de Ronde van Nederland, voor de eerste rit van Middelburg naar Rotterdam. De zege in Dwars door Gendringen ging naar de Italiaanse sprinter Alessandro Petacchi, die een dag eerder al het criterium in Pijnacker won.