Ivo van Hove ontwerpt stoeptegel voor Antwerpen

Regisseur Ivo van Hove en zijn vaste vriend en scenograaf Jan Versweyveld hebben een stoeptegelwedstrijd gewonnen. Zijn ontwierpen een nieuwe stoeptegel voor de Antwerpse Leien, de zes kilometer lange boulevard die de stad van noord naar zuid doorkruist. Het leggen van de naar schatting 59.259 tegels gaat ongeveer 4,32 miljoen euro kosten.

In aanwezigheid van minister Bossyut van Openbare Werken en burgemeester P. Janssens toonden de winnaars vrijdag de winnende tegel in het Antwerpse stadhuis. De ontwerpers namen het in de wedstrijd op tegen designer/architect Philippe Starck, beeldend kunstenaar/regisseur Jan Fabre, het architectenbureau 51N4E, en het architectenbureau van Mike Guyer en Anette Gigon.

Het ontwerp van Versweyveld en Van Hove bestaat uit één grote basistegel van 90 bij 90 centimeter, een kruising tussen een H en een X verbonden door Amsterdamse straatklinkers en verschillende kleinere hulptegels. Van Hove: ,,we wilden niet dat de stratenmakers in onze basistegels gingen zagen. Daarom hebben we hulpstukken ontworpen om elegant rondom bomen en keldergaten te leggen. We zijn begonnen met op straat veel naar onze voeten te kijken. Snel begrepen we het enorme belang van zo'n tegel.''

De stoeptegel moest voldoen aan verschillende criteria: hij mag per vierkante meter niet meer dan 85 euro kosten (de winnende tegel kost 90 euro), hij moet duurzaam en slipvast zijn, en hij moet een kunstzinnige meerwaarde verlenen aan de Leien.

De socialistische stichting Brood en Rozen, waarin `verontruste Antwerpenaren' zich hebben verenigd, nam het initiatief tot de wedstrijd. De stichting en de socialistische politici die het initiatief steunen, willen met de wedstrijd een positieve bijdrage leveren aan het verbeteren van de slechte verhouding tussen stad en bewoners. Deze zou verziekt zijn sinds de opkomst van de extreem-rechtse partij Het Vlaamse Blok.

Brood en Rozen werd geïnspireerd door de Jugendstil-tegel die de Spaanse architect Antoni Gaudí voor Barcelona ontwierp.

    • Wilfred Takken