Het legioen trekt Feyenoord weer over de streep

Geen trouwer voetbalpubliek dan het legioen van Feyenoord. Meer dan veertigduizend supporters zongen hun kelen schor voor de club van rood en wit, ondanks of misschien wel dankzij de belabberde oefencampagne van de Rotterdamse ploeg.

Feyenoord zag deze zomer vier belangrijke basisspelers naar het buitenland vertrekken en hun vervangers zijn voorlopig niet goed genoeg om het oude niveau te evenaren. Criticasters spreken al van een overgangsjaar, hoewel voorzitter Van den Herik niet vaak genoeg kan benadrukken dat zijn spelers altijd voor de titel strijden.

Juist in de rol van underdog kunnen de supporters van Feyenoord zich vereenzelvigen. Ze laten hun club niet gauw in de steek, getuige de bijna volle Kuip tijdens de openingswedstrijd tegen NEC. Na vijf nederlagen in de voorbereiding behaalde Feyenoord gisteren een moeizame 2-1 zege in het eerste competitieduel. Trainer Bert van Marwijk was na afloop hoorbaar én zichtbaar opgelucht. Hij roemde de vechtlust van zijn spelers, die naar zijn zeggen gebrand waren op revanche.

Strijdend voor elke meter gras – vorige week flink uitgedund tijdens een concert van de Rolling Stones – camoufleerden de Feyenoorders hun gebrek aan vorm en samenspel. De wedstrijd was af en toe niet om aan te zien, maar boegeroep van de tribunes bleef achterwege. De trainer en de spelers vonden de steun van de twaalfde man hartverwarmend, vertelden ze. Ten tijde van tegenspoed zó toegezongen worden; het getuigde inderdaad van lovenswaardige sportiviteit. Als de supporters ook punten konden winnen, zou Feyenoord dit seizoen met vlag en wimpel kampioen worden.

De realiteit leert dat de twee voornaamste titelkandidaten op papier een betere en in de praktijk een grotere selectie hebben. PSV en Ajax kunnen meer geld besteden dan Feyenoord, dat relatief goedkope spelers heeft gekocht om het vertrek van Bosvelt, Emerton, Kalou en Van Hooijdonk op te vangen. Wie weet heeft de verversing een positieve invloed op de selectie die vorig seizoen lang niet altijd een homogene indruk maakte. Gezien de vechtlust tegen NEC is er nu van verzadiging momenteel geen sprake. Kwalitatief stelde het vernieuwde Feyenoord echter teleur tegen de modale tegenstander uit Nijmegen.

Van de aanwinsten maakte de 19-jarige Serviër Lazovic gisteren de beste indruk. De voormalige midvoor van Partizan Belgrado, waar hij op zijn dertiende lid werd en op zijn zestiende in de hoofdmacht debuteerde, blijkt een behendige en veelzijdige speler. Lazovic is tactisch sterk, getuige zijn slimme steekpasses. Hij is redelijk vaardig aan de bal, hoewel de reden van zijn Rotterdamse koosnaam `Hakovic' niet zichtbaar werd. Hij zou elke bal met de hak van zijn schoen aannemen, wisten de vaste volgers vooraf te vertellen. Tegen NEC liet hij deze vorm van gallery play achterwege. Hij speelde juist efficiënt, in de geest van Feyenoord.

Lazovic vierde zijn officiële debuut met de openingstreffer vlak na rust. De rechtsbenige speler trapte de bal op aangeven van Buffel met zijn linkervoet hard en laag achter NEC-doelman Gentenaar. Lazovic maakte de 1-0 in de buurt van vak S, waar de harde supporterskern zich verzamelt. De fans van Feyenoord scandeerden zijn naam en begeleidden zijn latere wissel met een klaterend applaus. Of Lazovic, die zich verstapte en een lichte kuitblessure opliep, zijn voorganger Van Hooijdonk kan doen vergeten, is nog twijfelachtig. Hij mist vooralsnog een specialisme. Bij vrije trappen – de specialiteit van Pi Air – liet hij de beurt aan zich voorbijgaan.

De andere nieuwkomers bij Feyenoord speelden onopvallend of teleurstellend. De 31-jarige verdediger Van den Berg werd niet op de proef gesteld door de trage aanvallers van NEC. De houterige motoriek van de voormalige RKC'er doet het ergste vrezen tegen gerenommeerde spitsen. De 30-jarige middenvelder Schreuder kreeg wegens zijn inzet complimenten van de trainer, maar zijn beloofde rol als spelbepaler kon deze oud-NAC'er nog niet waarmaken.

De 22-jarige spits Kuyt maakte een ongelukkige indruk aan de rechterzijlijn. Pas toen Lazovic naar de kant ging, deed hij het beter op zijn favoriete plek in het centrum van de aanval. Op die positie speelde hij zich de afgelopen jaren bij FC Utrecht in de kijker. Kuyt stond met een goede dieptepass aan de basis van de tweede treffer.

Op dat moment ging Feyenoord met 2-0 aan de leiding. De Belg Buffel profiteerde halverwege de tweede helft van een misverstand in de NEC-defensie. Verdediger Ebbinge en doelman Gentenaar liepen elkaar in de weg, waarna Buffel de bal in het doel kon lopen.

De late tegentreffer van Wielaert was alleen van belang voor statistici. De aanvoerder van NEC benutte een strafschop, nadat Paauwe invaller Tumba had neergelegd. De aanvoerder van Feyenoord ontsnapte gisteren aan een (tweede) gele kaart en mag zaterdag gewoon meedoen in de uitwedstrijd tegen Heerenveen. Dan zal moeten blijken of het matige spel van Paauwe en de zijnen een stijgende lijn vertoont.

Feyenoord

2

NEC

1

Ruststand 0-0. 52. Lazovic 1-0, 75. Buffel 2-0, 90. Wielaert 2-1. Sch: Van Hulten. Tsch: 42.000. Gele kaarten: Paauwe, Kuijt, Schreuder (Feyenoord), Zonneveld en Demouge (NEC).

    • Jaap Bloembergen