Fans van ADO dragen verlies voorbeeldig

ADO Den Haag maakte dit weekeinde na elf jaar weer zijn opwachting in de eredivie. De voetbalclub begon met een nederlaag, een teleurstelling die de fans manmoedig verwerkten.

De afgelopen week keken de fans van ADO Den Haag verlekkerd naar pagina 667 van de nieuw ingedeelde Teletekst. In de op alfabetische volgorde gerangschikte ranglijst van de eredivisie stond de nieuwkomer op een eerste plaats. Sinds zaterdavond moet de club op eigen kracht de strijd om een goede klassering aangaan. Door een 1-0 nederlaag tegen RKC Waalwijk werd de formatie van Rinus Israel teruggeworpen naar een vijftiende plek. ADO Den Haag hoopt daar na 34 wedstrijden nog steeds te staan. Ontlopen van de nacompetitie is voorlopig doelstelling van de kampioen van de eerste divisie.

Circa driehonderd aanhangers van ADO Den Haag reisden in bussen naar het Brabantse Waalwijk om hun club voor het eerst in elf jaar weer te zien acteren op het hoogste niveau in het betaalde voetbal. Een klein peloton van de mobiele eenheid stond bij het stadion klaar om de beruchte groengele massa naar het uitvak te begeleiden, maar er viel de gehele avond geen wanklank te noteren. Dat was misschien nog wel de grootste overwinning die de club boekte bij de lang verwachte en door sommigen gevreesde rentree. Voorlopig geldt die vrees niet voor de sportieve prestaties van de club. Tegen RKC Waalwijk bleek dat er nog altijd een gapend gat is tussen de top van de eerste divisie en een modale eredivisionist.

Na een rommelige voorbereiding waarin ADO Den Haag redelijke optredens afwisselde met dramatische vertoningen had de selectie nog nauwelijks een idee waar het stond. Maar met de ontluisterende 7-2 nederlaag in het Zuiderpark tegen Athletic de Bilbao nog in het achterhoofd begon het elftal uit de residentie zeer nerveus aan het duel met de formatie van de Scheveningse coach Martin Jol. Het eerste kwartier werd ADO Den Haag dan ook volledig overklast door de nummer zeven van vorig jaar, maar naarmate de doelpunten uitbleven koesterde de ploeg de hoop op een puntje.

Zonder de geblesseerde Jan-Paul Saeijs en Roy Stroeve, de geschorste Tommie van der Leegte en de met privé-problemen kampende Peter Hofstede kon ADO Den Haag op geen enkel moment een vuist maken. Verder dan een halve kans voor de talentvolle rechtsbuiten Romeo Castelen (volgens Jol ,,een verrassend ventje'') kwam de ploeg gedurende negentig minuten niet. Oud-international Israel verlaagde zich niet tot het in de trainerswereld vaak gebruikelijke ophemelen van de eigen prestatie, maar stelde koeltjes vast de nederlaag terecht was geweest.

Ondanks de kansloze nederlaag ziet Israel de toekomst van zijn ploeg met vertrouwen tegemoet. De oefenmeester stelde met een cynisch lachje vast dat ADO Den Haag ,,hoogstwaarschijnlijk niet bij de eerste vijf ploegen zal eindigen'', om er vervolgens serieus aan toe te voegen dat de club minimaal in staat moet zijn om drie ploegen achter zich te houden aan het einde van de rit. De komende weken wil ADO Den Haag zich nog versterken met spelers die bij andere clubs buiten de boot dreigen te vallen. Zo bereikte de club een mondeling akkoord met de verdediger Youssef el Akchaoui (ex-Excelsior) en is Kofi Mensah (ex-NAC) nog op proef.

Eén van de problemen van ADO Den Haag wordt dit seizoen het maken van doelpunten. De van Heracles overgekomen centrumspits Rick Platvoet wist vorig jaar weliswaar 28 treffers te produceren in de eerste divisie, maar tegen RKC Waalwijk kon hij geen moment voor gevaar zorgen. De centrumverdedigers Steve Olfers en Virgilio Teixeira bleven simpel overeind tegen de spits. Zijn mogelijke vervanger zal in de loop van het seizoen Hofstede kunnen zijn, maar de aanvaller is met zijn 33 jaar ook al een tijdje over de top.

Overigens kampt RKC Waalwijk met hetzelfde euvel. Voor de kleine vijfduizend toeschouwers wist de ploeg een tiental mogelijkheden af te dwingen, maar de wankelende Haagse defensie hoefde maar één tegentreffer te incasseren. Uitgerekend de bijna twee jaar geblesseerde Iwan Redan mocht zich in Waalwijk tot matchwinner laten kronen. De invaller voor de teleurstellende ex-ADO spits Gabor Torma stond amper een paar minuten in het veld of hij kogelde de bal al achter doelman Roland Jansen. Dolgelukkig rende de spits die de afgelopen weken steeds met RBC in verband was gebracht een ererondje.

De Haagse aanhang zag een droomrentree in de eredivisie in rook opgaan. Maar in plaats van zich af te reageren op mensen of materiaal beloonden de aanhangers van ADO Den Haag de selectie met een klaterend applaus. Daarmee mocht de rentree in de eredivisie zeker niet in alle opzichten als mislukt worden beschouwd. Al zal de club de koppositie waarschijnlijk niet meer in zicht krijgen.

    • Koen Greven