Duitse Salzgeber wint EK dressuur

De Duitse amazone Ulla Salzgeber heeft gisteren bij de Europese kampioenschappen dressuur haar titel geprolongeerd. Ze behaalde de titel met de 15-jarige ruin Rusty, een paard dat eerder dit jaar bij een dopingtest `positief' werd bevonden.

De Nederlandse ruiters stelden teleur. De twee nog in de finale aanwezige cobinaties vielen terug door een tegenvallende kür op muziek. Met Jarwo werd de Schiedamse debutante Antoinette Falandt twaalfde, routinier Ellen Bontje kwam met Silvano nog een plaats lager uit. Olympisch kampioene Anky van Grunsven ontbrak wegens een blessure van haar paard.

De titel van Salzgeber is enigszins omstreden. De internationale paardensportbond (FEI) heeft zich tot nu toe niet over de zaak uitgesproken. Wanneer dat wel gebeurt, is onduidelijk. De Duitse hippische bond werd, wegens het ontbreken van een uitspraak, door het Hof van Arbitrage voor de Sport gedwongen om Salzgeber voor het kampioenschap in te schrijven. De Duitse bond komt ongeacht de uitspraak ook met een eigen onderzoek.

Mocht Salzgeber door één van de twee instanties worden geschorst, dan blijft ze in het bezit van de in Hickstead veroverde titel. Haar zege in de wereldbeker (de dopingtest vond plaats bij de finale van de wereldbeker in Gotenburg) staat in dat geval wel op het spel.

Salzgeber heeft in het geval Rusty nooit een contra-expertise aangevraagd. Ze gaf als een verklaring voor de aangetroffen testosteron een vergissing van de dierenarts, bij het gebruik van een zalfje tegen een huidaandoening. De veterinair heeft de schuld inmiddels op zich genomen.

In verband met de mogelijkheid om te voldoen aan de normen voor deelname aan de OIympische Spelen van Athene in 2004 had de Europese titelstrijd een jaar voor Athene een open karakter. De Amerikaanse Lisa Wilcox werd tweede in de `open' wedstrijd, waardoor het zilver van de Europese kampioenschappen ging naar de nummer drie, de Deen Jan Brink. De Spaanse Beatriz Ferrar-Salat, die in de totaaluitslag vierde werd, kreeg het brons.