Dode na `zandsurfen' in Drenthe

– Een zestienjarige jongen uit Beilen is gistermiddag om het leven gekomen op een zandwinningterrein aan de P.R. Roelfsema RZN-weg in Hoogersmilde. De jongen was er met vijf vrienden aan het `zandsurfen', toen hij onder het zand werd bedolven en stikte. Een twintigjarige vriend en plaatsgenoot van de jongen kon levend onder het zand vandaan worden gehaald. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht.

De jongens daalden op surfplanken af van bergen zand. De twee jongens die onder het zand terecht kwamen, gleden naar beneden van een berg van waaruit een fabriek afgelopen week juist begonnen was zand naar binnen te zuigen. Hierdoor zakten ze in de berg. Op het zandwinningterrein ligt spuitzand van een naastgelegen kalk- en zandsteenfabriek. Volgens een woordvoerder van de politie in Drenthe was het zand door de warmte van de laatste tijd erg droog. ,,Als het dan begint te glijden is er geen houden meer aan.''

Het zandwinningterrein in Hoogersmilde ligt er al tientallen jaren. Het is verboden terrein. Maar mensen die in het gebied de weg weten, komen volgens de politiewoordvoerder het terrein makkelijk op.

Zandsurfen of sandboarden is een zomers alternatief van snowboarden. Het gebeurt in woestijn- of duingebieden in ondermeer Afrika, Australië, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. Er zijn hiervoor speciale sandboards op de markt, een variant van het snowboard. In de woestijn van Californië nemen sandboarders het ieder jaar tegen elkaar op in de Sandmaster Jam. Ook worden er wereldkampioenschappen georganiseerd. Afgelopen juni werd het wereldkampioenschap georganiseerd in Duitsland. Het gastland legde hiervoor een speciaal wedstrijdterrein aan.