Der Bomber: Makaay is 't waard

Spits Roy Makaay (28) debuteerde zaterdag voor zijn nieuwe werkgever Bayern München in het thuisduel tegen Vfl Bochum (2-0). De international speelde in Beieren een onopvallende wedstrijd.

Voorzitter en voetballegende Franz Beckenbauer noemde hem een `ideale aanvaller', manager Uli Hoeness sprak van een `geweldige aanwinst' en trainer Ottmar Hitzfeld posteerde hem in plaats van topscorer Giovane Elber in de spits voor de thuiswedstrijd van Bayern München tegen Vfl Bochum.

Roy Makaay heeft ongetwijfeld mindere tijden gekend. De international is pas een week in dienst van Rekordmeister Bayern München, maar kan nu al rekenen op de steun van het bestuur, het publiek en de Zuid-Duitse pers. ,,Ik heb me tot nu toe bescheiden opgesteld, als nieuwkomer blaas je natuurlijk niet meteen hoog van de toren'', aldus Makaay. ,,Bayern is een echte topclub. Alles wordt voor me geregeld, ik hoef me alleen maar met voetballen bezig te houden.''

Makaay heeft roerige weken achter de rug, aangezien zijn vertrek bij Deportivo La Coruña met veel rumoer gepaard ging. Voorzitter Augusto Cesar Lendoiro wenste in eerste instantie niet mee te werken aan het vertrek van de spits, ofschoon de Spaanse topclub grote financiële problemen heeft. Toen een vertrek van Makaay, die een nog doorlopend contract had maar zich niet meer gewaardeerd voelde door Deportivo, onafwendbaar was, probeerde Lendoiro het onderste uit de kan te halen. Daar slaagde hij in, want Bayern München moest diep in de buidel tasten voor Makaay. De rijkste club van Duitsland betaalde niet alleen een transfersom van 18,75 miljoen euro, maar voldeed ook aan aanvullende eisen van Deportivo La Coruna. Als Bayern in de komende drie jaar landskampioen wordt, betaalt de landskampioen per behaalde titel een half miljoen euro aan de Galiciërs. Mocht de club in de komende vier jaar een keer de Champions League winnen, dan maakt Bayern een miljoen euro per gewonnen titel over. Bovendien neemt Bayern München de komende twee jaar deel aan een internationaal toernooi dat Deportivo La Coruña organiseert. Op een afmelding staat een boete van een half miljoen euro. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, krijgt Makaay een salaris van naar verluidt 3,75 miljoen euro per jaar.

,,Toch is Makaay het vele geld waard'', stelt Gerd Müller. Müller, tegenwoordig trainer van de amateurs van Bayern, weet waar hij over spreekt. Der Bomber van weleer is statistisch gezien een van de beste spitsen uit de historie van het voetbal. Müller speelde 427 wedstrijden voor de Beierse club en scoorde 365 keer. Als international van Duitsland maakte hij in 68 interlands 62 doelpunten, waaronder de winnende treffer in de WK-finale van 1974 tegen Nederland. ,,Een speler als Makaay had Bayern gewoon nodig'', stelt Müller. ,,Hij is tweebenig, snel, kopsterk en kan op elk moment scoren. Hij is een echte afmaker en ideaal om mee op de counter te spelen. Ach, hij was vorig jaar Europees topscorer met 29 doelpunten, dat zegt eigenlijk voldoende.''

Ondanks de sterrenselectie voetbalt Bayern allerminst sprankelend, zo bleek zaterdagmiddag tegen Vfl Bochum. Voor de viermansverdediging speelde de thuisclub met een defensief blok van twee man, terwijl het meeverdedigen al bij de aanvallers begon. Op balverlies en individuele acties leek een lijfstraf te staan. Het talent Sebastian Deisler moest bij absentie van spelmaker Michael Ballack Makaay voeden met bruikbare ballen, maar slaagde daar zelden in. Deisler scoorde wel Bayerns tweede treffer. Naast Makaay stond de Peruviaan Claudio Pizarro in de spits. De Nederlander was indirect betrokken bij de openingstreffer van Pizarro, maar maakte nog een onwennige indruk. Net als in het Nederlands elftal oogt Makaay timide in het veld, terwijl hij voetbaltechnisch sterker is dan zijn collega-internationals Ruud van Nistelrooy en Patrick Kluivert. Toch liet Makaay tegen Vfl Bochum enkele fraaie staaltjes zien, vooral als aangever. Als afmaker slaagde hij niet, want in de tweede helft miste hij een goede kans. Een kwartier voor tijd werd hij vervangen door publiekslieveling en Braziliaans international Elber. Makaay: ,,Ik ben niet ontevreden, maar het kan altijd beter. Ik heb nog wat trainingen nodig om te wennen aan het spel van mijn ploeggenoten. Gezien de kwaliteit van dit elftal verwacht ik ook hier mijn doelpunten wel te maken.''

    • Marcel Abrahams