Demonstratie loopt uit op relletjes

Ongeveer duizend mensen hebben afgelopen zaterdag in Amsterdam-West gedemonstreerd `tegen zinloos politiegeweld en discriminatie'. Na de demonstratie op het Mercatorplein trokken enkele tientallen Marokkaanse jongens door de buurt, waarbij ramen van winkels, auto's en woningen ingegooid. De politie arresteerde zes relschoppers, waarvan vandaag nog drie vastzitten.

De demonstratie was georganiseerd naar aanleiding van de dood van Driss Arbib begin deze maand. De 33-jarige Marokkaan werd door een agent doodgeschoten toen hij met een mes terugkwam in het eethuisje op het Mercatorplein waar hij net had gevochten. Na diens dood werd het `Comité tegen zinloos politiegeweld en discriminatie' opgericht, onder meer door het Kman, het Komitee Marokkaanse Arbeiders in Nederland. Later sloten zich de Internationale Socialisten en de Arabisch Europese Liga (AEL) bij het comité aan. Zij protesteren tegen de hun inziens structureel onheuse bejegening door de politie van migranten in het algemeen en Marokkanen in het bijzonder. Het comité zegt geen vertrouwen te hebben in een onderzoek van de rijksrecherche naar de dood van de Marokkaan en eist een `onafhankelijk onderzoek'.

Enkele winkeliers hadden planken voor de ramen getimmerd of de rolluiken laten zakken. Veel winkels langs de route waren gesloten.

De demonstratie verliep aanvankelijk rustig. Mede dankzij de terughoudende opstelling van de politie die zich zoveel mogelijk buiten het zicht van de menigte hield. Wel was er een zogeheten `vredesdetachement' met fluoriscerende hesjes aanwezig.

Het comité had een eigen ordedienst van tachtig man. Zij kwamen enkele keren in actie, onder meer toen bij de aanvang van de demonstratie een reclamevliegtuigje overvloog met op de sleep de tekst `de politie had gelijk'.

Voorafgaand aan de optocht werden toespraken gehouden waarin werd geconstateerd dat `racisme weer mag in Nederland' en Marokkanen en moslims na 11 september stelselmatig worden `gepakt'. Ook werd Nederland mede verantwoordelijk gehouden voor de `bezetting van Palestina'.

Toen na afloop de ordedienst de hesjes had ingeleverd en de busjes van de ME waren weggereden, trokken groepjes relmakers door de buurt. Volgens de politie was dit ,,afgesproken werk''.