Belgen moeten nog even wennen aan Ajax

Waarom eigenlijk ook niet, dacht Tom Soetaers toen hij vernam dat trainer Ronald Koeman hem na twee trainingen reeds in het basisteam wilde laten debuteren tegen Vitesse. De overgang van de linksbuiten naar Ajax kwam vorig week donderdag pas rond. Voor hem zelf onverwachts, zo kort voor de start van de competitie. 's Morgens leefde hij nog in de veronderstelling dat hij de volgende dag met Roda JC tegen PSV zou spelen.

Hoewel Boudewijn Zenden zich ook aandiende, deed Ajax alsnog zaken met de Limburgers over Soetaers. Eindelijk heeft de hoofdstedelijke ploeg weer een echte linksbuiten. Een snelle flankspeler die de bal met zijn linkervoet kan aannemen en voorgeven. De 23-jarige Belgische international speelde zeven competitiewedstrijden voor Anderlecht voordat hij in 1999 werd aangetrokken door Roda JC. Soetaers heeft zes interlands achter zijn naam staan. ,,Ajax past bij me'', vertelde hij gisteren in Gelredome. ,,Na drie jaar Roda was ik echt toe aan deze stap.''

Koeman heeft hem voorgehouden dat hij, ondanks het razendsnelle debuut, verder geen privileges hoeft te verwachten. Soetaers moet de concurrentie aangaan met spelers als Wamberto en Sikora voor de linkerspitspositie. Gisteren ging hem dat nog niet goed af. In het duel met Vitesse deed hij zes keer iets nuttigs met de bal, acht keer was zijn optreden een fiasco. Koeman tilde er niet al te zwaar aan. ,,Soetaers speelde iets onder de maat. Maar hij heeft dan ook wel een paar bewogen dagen achter de rug.''

Vandaag zal Soetaers zijn verhaal over de transfer aan de Belgische pers vertellen. Hij is immers geselecteerd voor het nationale elftal, dat woensdag in Brussel oefent tegen Oranje. Ajax telt naast Soetaers in Jelle van Damme en Wesley Sonck nog twee Belgische internationals. ,,Als Ajax een vierde Belg aantrekt kunnen we kaarten'', grapte Soetaers.

Koeman gaf Soetaers een vuurdoop omdat Sikora, die wel inviel toen Ajax met drie spitsen ging spelen, door een blessure een deel van de voorbereiding heeft gemist. Wamberto was vorig seizoen lange tijd uitgeschakeld. Maar nadat de Braziliaan in de 68ste minuut Soetaers mocht vervangen maakte hij geen enkele fout en deed hij zeven keer iets goeds met de bal. Soetaers merkte terecht op dat de voorhoede van Ajax nog niet is ingespeeld.

Centraal in de spits probeerde zijn landgenoot Sonck gisteren tegen het onstuimig gestarte Vitesse wanhopig wat zelfvertrouwen op te doen. Veel van zijn acties mislukten. In het Gelredome drong zich nog eens de vraag op waarom Ajax de Belgische topscorer heeft aangetrokken en bijvoorbeeld niet de behendige Vitesse-spits Matthew Amoah die zijn team gisteren ook weer op voorsprong zette. De Ghanees scoorde vorig seizoen in dertig duels vijftien keer. Maar Ajax zocht een diepe centrumspits, een zogenoemde targetman, die altijd aanspeelbaar is.

Er zijn verzachtende omstandigheden aan te voeren voor Sonck. Hij moet bij Ajax nog wennen aan de hoge handelingssnelheid. Een bal afschermen en kaatsen kan hij als geen ander, maar niet altijd in het tempo dat dit elftal van hem vraagt. Daarnaast heeft hij nog weinig of geen steun gehad van Zlatan Ibrahimovic. In de voorbereiding was de Zweed lang geblesseerd aan zijn lies. En nog steeds voelt hij zich niet goed. Dat uit zich in wel zeer zelfzuchtig spel, kennelijk om geforceerd te proberen het slechte tij te keren.

Tevens kwam Ibrahimovic gisteren opnieuw in opspraak door een armbeweging die verdacht veel leek op een elleboogstoot. Na lange schorsingen voor het zelfde vergrijp in de duels met FC Groningen en Feyenoord, zou je denken dat hij zijn lesje heeft geleerd. Gisteren bezorgde hij Vitesse-verdediger Bert Konterman echter een bloedneus nadat zijn rechterarm weer eens `uitschoot'. Al dan niet opzettelijk. Arbiter Dick Jol bestrafte de onbesuisde actie met een gele kaart, daar waar hij ook rood had kunnen of zelfs had moeten geven. De Scheveninger voorkwam met het geven van een gele kaart dat de aanklager nog in actie kan komen. Nu mag de tuchtcommissie geen hogere straf opleggen en wordt de scheidsrechter niet in het openbaar teruggefloten.

Ajax profiteerde van de elleboogstoot van Ibrahimovic. Op het moment dat Konterman langs de lijn een soort tampon in zijn neus kreeg gestoken, was de organisatie bij Vitesse weg en schoot linksback Purrel Fränkel in eigen doel toen hij werd opgejaagd door Sonck.

Zowel Konterman als Fränkel maakte een goede indruk bij Vitesse. De Arnhemmers hebben onder trainer Edward Sturing, die in maart het eerste elftal overnam van Mike Snoei, veel vooruitgang geboekt. Ajax kwam in de eerste helft geen moment in zijn spel. Vanuit het middenveld vond Gert Claessens openingen in de Amsterdamse defensie. Na rust ging Ajax beter combineren en zakte Vitesse weg. Wesley Sneijder kreeg twee minuten voor tijd op wat gelukkige wijze bal voor zijn voeten en bezorgde Ajax de drie punten.

In het Gelredome hingen spandoeken met de tekst Karel Aalbers forever. Geïllustreerd met een grote kleurenfoto. Vitesses crisismanager Theo Mommers heeft vrijdag een onderhoud gehad met de man die de Arnhemse club enkele jaren geleden achterliet met een enorme schuldenlast. Aalbers kon zijn toezegging dat hij een grote sponsor meeneemt bij zijn terugkeer weer niet waarmaken. Vitesse wacht dus nog even met de rentree van de omstreden luchtfietser.

Vitesse

1

Ajax

2

Ruststand 1-1. 14. Amoah 1-0, 22. Fränkel 1-1 (ed), 87. Sneijder 1-2. Schds: Jol. Tsch: 22.500. Gele kaarten: Rankovic, Amoah (Vitesse), Ibrahimovic en Grygera (Ajax).

    • Erik Oudshoorn