Beëindiging van gijzeling Algerije bereikt `eindfase'

De onderhandelingen over de vrijlating van 14 door Algerijnse rebellen gegijzelde toeristen, onder wie de Nederlander Arjen Hilbers, zijn in ,,de eindfase''. Dat heeft woordvoerder Bela Anda van de Duitse regering vanochtend gezegd.

Vanochtend meldde persbureau AFP dat in de Noord-Malinese stad Gao een Duits militair vliegtuig is geland. Dat zou de gijzelaars na hun vrijlating in Tessalit, bij de grens met Algerije, naar de Malinese hoofdstad Bamako moeten brengen. Gisteren reisde de Duitse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Jürgen Chrobog, al naar Bamako. Duitse televisiezenders meldden toen dat ze gijzelaars waren vrijgelaten en dat er losgeld was betaald. Die berichten werden niet officieel bevestigd. Familieleden van Arjen Hilbers zeggen dat ze nog steeds ,,van niets weten''. Ze wachten op bericht van het Nederlandse of Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. ,,Tot die tijd geloof ik geen enkel gerucht'', zei de moeder van Arjen Hilbers aan het begin van de middag door de telefoon.

De 14 toeristen – behalve Arjen Hilbers 9 Duitsers, 4 Zwitsers – werden bij verschillende incidenten in april en mei gegijzeld, volgens de Algerijnse regering door leden van de Salafistische groep voor Prediking van Strijd, fundamentalistische moslims die zich verzetten tegen de Algerijnse regering. De toeristen reisden door de woestijn in het zuiden van Algerije, waar veel van de rebellerende moslims zich schuilhouden. Algerijnse commando's bevrijdden in mei 17 andere gijzelaars, waarbij een deel van de kidnappers werd gedood. De overgebleven gijzelaars werden toen door de kidnappers naar buurland Mali gebracht. De kidnappers reizen voortdurend in verschillende groepen rond met de gijzelaars, om een eventuele nieuwe bevrijdingsactie moeilijker te maken. Staatssecretaris Chrobog zei gisteren dat het daardoor erg lastig was om met de kidnappers te onderhandelen.

De Malinese minister van Communicatie, Gaoussou Drabo, zei aan het begin van de middag te verwachten dat de gijzelaars vandaag nog vrijkomen. Maar hij zei ook dat hij niets met zekerheid durft te zeggen voordat de gijzelaars ,,in handen van de Malinese autoriteiten zijn''.