Bas Kwakman hoofd Poetry International

De Rotterdamse cultuurmanager en festivalorganisator Bas Kwakman wordt de nieuwe directeur van Poetry International. Per 1 oktober volgt hij Tatjana Daan op.

Kwakman wordt verantwoordelijk voor het jaarlijkse Poetry International Festival in Rotterdam, maar ook voor de jaarlijkse Gedichtendag en de internationale poëziesite www.poetryinternational.org.

Bas Kwakman (Arnhem, 1964) werkte de afgelopen jaren als hoofd van de afdeling communicatie van de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam. Hij is opgeleid als beeldend kunstenaar aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg, doorliep de postacademische opleiding management aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en was zes jaar geleden medeoprichter van het tijdschrift voor literatuur en beeldende kunst Tortuca.

,,Ik ben de poëzie ingetrokken door [de Portugese dichter] Fernando Pessoã'', zegt Kwakman, die ook betrokken is bij de recente oprichting van Douane, een Rotterdamse uitgeverij voor internationale poëzie. ,,Mijn favoriete Nederlandse dichters zijn Lucebert, Kouwenaar en Faverey, en van de nieuwe generatie Tonnus Oosterhoff, wiens laatste bundel Wij zagen ons in een kleine groep mensen veranderen ook laat zien hoe beeld en taal naast elkaar kunnen staan.''

Kwakman heeft ruime ervaring in het organiseren van festivals, met name het Werelddansfestival en de internationale muziekfestivals van de SKV Rotterdam. Toch kijkt hij niet alleen uit naar het Poetry Festival in juni. ,,Belangrijk is hoe de verschillende onderdelen van Poetry International elkaar kunnen versterken: wat je op de internationale website doet, kan bijdragen aan de kwaliteit van het festival, net als de ervaringen van Gedichtendag. Noem het maar synergie.''

Desgevraagd zegt Kwakman dat hij wel ideeën heeft wat hij aan Poetry International zal kunnen veranderen en verbeteren, maar dat hij die allereerst met de direct betrokkenen wil bespreken. Het eerste wat hij gaat doen is de `financiële basis' van Stichting en Festival zeker stellen. ,,In december moeten de eerste stukken voor de meerjarige beleidsplannen worden ingeleverd.''

Bij Poetry International werken zes mensen en bij de website drie. De door Gerrit Komrij opgerichte Poëzieclub, die onder de vleugels van Poetry International en NRC Handelsblad is ontstaan, staat los van de Stichting waarvan Kwakman directeur wordt.

De vorige aflevering van Poetry International Festival, de 34e, trok rond de 3000 bezoekers, iets meer dan het jaar ervoor. Publiekstrekkers waren de thema-avonden rond Gerrit Kouwenaar en Martinus Nijhoff.