Arrestatiebevelen in Turkije tegen familie Cem Uzan

De Turkse justitie heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen een aantal prominente leden van de familie Uzan. Dat meldt het semi-officiële persbureau Anadolu, dat zich op bronnen baseert bij de Istanbulse politie. Onder de gezochten zouden zich vader Kemal en zijn zoon Hakan bevinden. Voor zover nu bekend, loopt er nog geen arrestatiebevel tegen Kemals zoon Cem, de leider van de Jonge Partij. Wegens de combinatie van politieke aspiraties en zijn media-imperium wordt Cem wel de `Turkse Berlusconi' genoemd.

De arrestatiebevelen zouden zijn uitgevaardigd door de rechtbank in de Istanbulse wijk Sisli. Deze doet onderzoek naar mogelijke financiële malversaties bij de Imarbank. Deze was een van de meest opvallende ondernemingen in het Uzan-imperium totdat de Turkse financiële autoriteiten haar onlangs onder staatstoezicht stelden. Inmiddels groeit bij de Turkse autoriteiten het vermoeden dat de Imarbank door de Uzans gebruikt is voor gigantische financiële wanpraktijken, waaronder het witwassen van geld.

Turkije is niet het enige land waar de Uzans onder vuur liggen. Een rechtbank in New York veroordeelde Telsim, dat tot vorige week tot de Uzan-groep behoorde, op 31 juli tot een boete van meer dan 4 miljard dollar (3,6 miljard euro), omdat het bedrijf een lening van zo'n 2 miljard dollar niet wil terugbetalen aan het Amerikaanse Motorola.

Een woordvoerder van de familie Uzan in Londen weet gisteren de problemen van de familie in Turkije aan de ,,politieke vendetta'' van de regering-Erdogan tegen de Uzans. Deze zou Cem Uzan zeer vrezen wegens diens, aldus de woordvoerder, stijgende populariteit bij het electoraat. Vorige week al liet Hakan Uzan in een vraaggesprek met Reuters weten dat zijn familie niets heeft misdaan toen zij het nog voor het zeggen had bij de Imarbank.

Of Cem Uzan bij alle Turken populair is, lijkt overigens steeds meer de vraag. Tijdens een bijeenkomst van de Jonge Partij in de stad Adana kreeg Cem een ei in het gezicht van een groep ex-werknemers van de Imarbank. ,,Dief Uzan'', scandeerden de betogers.

    • Bernard Bouwman