Voetbalcompetitie?

De Nederlandse voetbalcompetitie begon gisteren met de wedstrijd tussen Roda JC en PSV. Wat kunnen we verwachten van het seizoen 2003-2004?

Tomas Galásek, speler Ajax: ,,Na het vertrek van Chivu en Van der Meyde hebben we ons prima versterkt. Grygera, Escudé en Sonck hadden al het een en ander gepresteerd, ook op internationaal niveau. Een club als Ajax moet altijd meedoen om de prijzen, dit jaar dus ook. De titel en het behalen van Champions League-voetbal staan voorop, maar als voetballer wil je eigenlijk elke prijs pakken die er te winnen valt. PSV heeft een ingespeelde ploeg, terwijl Feyenoord het elftal heeft vernieuwd. De strijd om de titel wordt in elk geval interessant. Ik verwacht dat de drie traditionele topclubs elkaar tot het einde van de competitie bezig zullen houden. Elk jaar zijn er weer verrassingen, dat zal deze keer niet anders zijn. Van Roda JC en SC Heerenveen verwacht ik in ieder geval het een en ander.''

Hans Kraay senior, voetbalanalist: ,,Ik gok op Feyenoord als kampioen, ook om wat anders dan de meeste voetballiefhebbers te zeggen. Ik begrijp dat mijn prognose risicovol is, want Ajax en PSV zijn eigenlijk sterker. Volendam zal degraderen. Die club heeft de laagste begroting in de eredivisie en probeert ook nog eens te voetballen, dat is een grote fout. ADO Den Haag, FC Zwolle en FC Twente gaan eveneens laag eindigen op de ranglijst. Als het om opvallende spelers gaat, verwacht ik dat Ajacied Van der Vaart van internationaal topniveau wordt. Kuijt zal het moeilijk gaan krijgen als opvolger van Van Hooijdonk, het is jammer dat we niet meer van zijn vrije trappen kunnen genieten. Hopelijk zijn we komend seizoen verlost van opstootjes in het veld. Arbiters moeten in dergelijke gevallen sneller een kaart trekken.''

Mateja Kezman, speler PSV: ,,Natuurlijk hoop ik volgend jaar nóg meer doelpunten te maken dan de 35 van vorig seizoen, maar het belangrijkste is dat PSV naar behoren presteert. We willen na zeven jaar eindelijk eens de tweede ronde van de Champions League te halen. De vierde titel in vijf jaar zou ook niet verkeerd zijn, als voetballer wil je toch zoveel mogelijk prijzen winnen. Ik fixeer me niet op een mooie transfer naar het buitenland, maar ik ben en blijf natuurlijk erg ambitieus. PSV heeft een ingespeelde ploeg, ik zou niet weten waarom we niet wéér kampioen zouden worden. Ajax en Feyenoord hebben dit jaar goede spelers aangetrokken, beide ploegen gaan het ons erg lastig maken.''

Marcel Brands, directeur RKC: ,,Wij gaan ook komend seizoen weer voor een plek in de middenmoot, daar hebben we ook de ploeg voor. De traditionele top-drie zal niet serieus bedreigd worden. SC Heerenveen en Roda JC zijn prima subtoppers, daaronder zitten veelal gelijkwaardige ploegen. Voor Volendam en ADO Den Haag wordt het een moeilijk eerste jaar in de eredivisie. Ajax en PSV gaan strijden om de titel, Feyenoord komt daarvoor kwaliteit tekort. Als ik kijk naar RKC, verwacht ik wel wat van verdediger Greene, middenvelder Boutahar en aanvaller Putter. Verder zie ik Ajacied Sneijder doorgroeien, en denk ik dat de nieuwe Feyenoord-spits Lazovic leuke dingen zal laten zien.''

Marco Roelofsen, speler FC Zwolle: ,,We hebben vorig jaar een knappe prestatie neergezet door ons als gepromoveerde ploeg te handhaven in de eredivisie. Dat gebeurde weliswaar via de nacompetitie, maar dat maakt niet uit. De ontlading na afloop zal me nog wel een tijdje bijblijven. Ten opzichte van de nieuwkomers Volendam en ADO Den Haag hebben wij het voordeel dat we de eredivisie wat beter kennen. Defensief zit het bij ons in ieder geval goed, het blijft zaak dat we zeker tegen onze concurrenten de punten pakken. Als het gaat om het kampioenschap denk ik dat PSV en Ajax de grote favorieten zijn. Feyenoord heeft genoeg kwaliteiten, maar raakte met Bosvelt en Van Hooijdonk toch twee belangrijke spelers kwijt. Voor de Nederlandse voetballiefhebber valt er genoeg te genieten, zeker nu toppers als Van der Vaart, Sneijder, Van Persie, Van Bommel en Kezman nog in Nederland spelen. FC Zwolle blijft in elk geval in de eredivisie.''

    • Marcel Abrahams