Van de Leur en Endel niet op WK turnen

De turnsters Verona van de Leur en Renske Endel doen niet mee aan de wereldkampioenschappen turnen in Anaheim. Bondscoach Frank Louter heeft beiden gepasseerd.

Zij zouden meedoen in de ploeg die morgenavond in de landenwedstrijd kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2004 in Athene moet afdwingen.De keus van Louter is verrassend gelet op de status van Endel en Van de Leur. Zij zijn de enige twee Nederlandse turnsters, die ooit medailles hebben gewonnen bij internationale kampioenschappen. Endel won zilver op brug bij zowel de WK van 2001 in Gent als de EK van 2002 in Patras. Van de Leur maakte vorig jaar naam in Patras toen zij bij de EK zilver won in de meerkamp en op sprong en een bronzen medaille veroverde op balk en vloer. Later dat jaar werd zij ook nog tweede op vloer bij de WK toestelturnen in Debrecen. Beiden maakten deel uit van de ploeg die in Patras tweede werd in de landenwedstrijd. Bovendien werd Van de Leur vorig jaar gekozen tot de Nederlandse sportvrouw van het jaar. Daarnaast behoorden beiden tot het team dat twee jaar achtereen tot sportploeg van het jaar werd gekozen.

Louter kwam na lang wikken en wegen tot de slotsom dat het te risicovol was om Endel en Van de Leur in te zetten. Beiden waren namelijk te geblesseerd om hun oefeningen op het vertrouwde, hoge niveau uit te voeren. Bij Van de Leur zag dat er al maanden naar uit, omdat zij in de aanloop naar de WK maanden uit de running was wegens een botkneuzing in haar voet. Louter besloot pas op de valreep om haar mee te nemen naar de Amerikaanse westkust. Uiteindelijk moest hij gisteren vaststellen dat haar vorderingen ontoereikend zijn om van waarde te kunnen zijn in de landenwedstrijd.

Voor Endel lag het anders. In de aanloop van de WK was zij goed hersteld van een amandeloperatie en Louter was zo tevreden met haar vorderingen, dat hij voornemens was haar op alle vier toestellen in te zetten. De twijfel kwam nadat Endel in de training twee keer lelijk ten val kwam. Het gevolg: een enkelblessure, die haar donderdagavond belette voluit te gaan bij de podiumtraining.

Achteraf heeft die kwetsuur haar de plaats in de ploeg gekost. Endel: ,,Ik heb de podiumtraining bewust ingehouden uitgevoerd, omdat Louter mij had ingefluisterd dat mijn plek niet onder druk stond. Hoe het verder moet? Ik weet het niet of ik me nog kan opladen voor nog een jaar. Ik ben tenslotte al 20 jaar.''

Die overwegingen gelden niet voor Van de Leur, die dit voor haar rampzalige jaar zo snel mogelijk wil vergeten om volgend fit en fris aan de Olympische Spelen te kunnen deelnemen. Maar dan zal Nederland morgenavond wel een plaats bij de beste twaalf landen moeten afdwingen. Nederlandse juryleden kwamen na een analyse van de podiumtraining namelijk tot de vaststelling dat Nederland elfde zou zijn geworden.