Twee drummers

Zijn twee drummers leuker dan één? Wel als ze Rob Verdurmen en Arend Niks heten, zo blijkt uit de cd S.O.S. Ze voegden hun kwartetten samen onder de naam Drummers Double Bill en gaven daarmee begin dit jaar een verrassend optreden in het BIMhuis in Amsterdam. Het van morseseinen doortrokken titelstuk van Rob Verdurmen komt van dat concert en dat geldt ook voor Who will accept this van Niks dat ter compensatie van de paniek ongelooflijk rustig ademt. Twee drummers die alleen maar `vegen', het is een overtuigende ontkenning van het vooroordeel dat drummers alleen maar kunnen drammen en drenzen.

Andere stukken op deze cd werden enkele dagen na dit concert opgenomen in een studio maar dat leidt niet tot een stijl-of sfeerbreuk. Verdurmen en Niks zijn goed opgeleide, denkende drummers, geen oerkrachten die op een podium bloedheet `loos gaan', maar in een studio prompt bevriezen. Van de musici op deze Double Bill komen de blazers Alex Coke, Rutger van Otterloo en Joost Buis solistisch goed uit de verf; de gitariste Corrie van Binsbergen pakt helaas alleen in Kortjankje even uit.

Met als gast Jan Wolkers in de rol van dichter is dit opmerkelijke dubbelkwartet twee keer te horen in Amsterdam (20/8 Amstelkerk en 23/8 Vondelpark) en op 22/8 in de enorme Grote Kerk in het Zeeuwse Veere.

Drummers Double Bill: S.O.S (BVHAAST 0703). Distr. Challenge

    • Frans van Leeuwen