Toerisme naar Algerije

`De Algerijnse Sahara is weer veilig', kopte een Frans reisblad de afgelopen winter. Guerrillagroepen van Touareg, het nomadenvolk uit de zuidelijke Sahara dat vanaf begin jaren '90 streed voor onafhankelijkheid, hadden hun wapens de afgelopen jaren vrijwel allemaal neergelegd. Het bloedige geweld in Noord-Algerije, waar sinds 1992 een schimmige oorlog woedt tussen de regering en islamitische gewapende groepen, was al die jaren aan het zuiden voorbij gegaan.

Begin dit jaar arriveerden in de zuidelijke stadjes Tamanrasset en Djanet elk weekend chartervluchten met honderden toeristen. Ook de Nederlandse reisorganisatie Intertrek bood georganiseerde wandelreizen aan. Duizenden andere toeristen kwamen met de eigen auto of motor, om wekenlange expedities te maken. In de Italiaanse havenplaats Genua namen ze de boot naar Tunesië, om vandaaruit naar Algerije te rijden (en weer terug). Met satellietnavigatieapparatuur trokken ze hun eigen spoor door gebieden waar bijna nooit andere mensen kwamen. Als de zon onderging zetten ze hun tentje op en kookten een pannetje eten onder de sterrenhemel. Volgens woestijnliefhebbers zijn de zandduinen en de grillige rotsformaties nergens zo mooi als in de Algerijnse Sahara. Een andere attractie zijn de vele prehistorische inscripties en artefacten die op diverse plekken onbewaakt in het zand liggen. De smokkelaars van sigaretten, wapens en illegale zwarte Afrikanen die van noord naar zuid door de Sahara reizen, waren evenmin reden tot zorg. Zolang de smokkelaars met rust werden gelaten, lieten ze de toeristen ook met rust. Europese ambassades trokken hun negatieve reisadvies in. Alleen in oktober vorig jaar werd een groep Zwitsers van hun auto beroofd.

Opmerkelijk is dat de Algerijnse toeristenindustrie niet volledig is ingestort na de ontvoeringen. Toeristen zijn weliswaar minder talrijk dan voorheen, maar niet verdwenen. Lokale touroperators benadrukken dat alle ontvoerde toeristen zonder lokale gids door de woestijn reisden. Mohamed Rouani, directeur van de Algerijnse bond van onafhankelijke touroperators, schreef in een persverklaring: ,,Met een lokale gids is de veiligheid wel gegarandeerd.''

    • Gerbert van der Aa