Televisie en Radio Voorkeur Zondag

PRAATPROGRAMMA

Zomergasten: Hafid Bouazza. Presentator Joost Zwagerman ontvangt de 33-jarige schrijver Hafid Bouazza die werd geboren in Marokko en op 7-jarige leeftijd in oktober 1977 naar Nederland kwam. Aandacht voor de omstreden documentaire Dood van een Prinses uit 1977, de werking van onze hersenen, zijn liefde voor Bruce Lee en de Arabische film Le Maison de La Memoire, over het opgroeien van jonge joodse berbers en moslimberbers in Marokko. Ned.3, 21.10-0.17u.

DOCUMENTAIRE

Terzake zondag: De geheime oorlogen van de CIA. Slot van een driedelinge serie over het tekortschieten van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Na 11 september 2001 werd dat pijnlijk duidelijk. Canvas, 20.00-21.00u.

The price of death penalty. Reportage over de `economie' achter de doodstraf. Wat kost de doodstraf? Voor- en tegenstanders van de doodstraf komen aan het woord. Canvas, 22.55-23.55u.

MUZIEK

Close-up. Over de vele toneel-, musical- en filmversies van My Fair Lady. Het verhaal van een professor die een straatmeisje opvoedt tot chique dame om vervolgens verliefd op haar te worden. Ned.1, 19.00-20.00u.

FILM

Lisa und die Säbelzahntiger (Bernd Neuburger, 1995, Oostenrijk). Serieuze jeugdfilm over weesmeisje dat erachter komt dat haar adoptieouders op het punt staan te scheiden. Ketnet, 11.00-12.25u.

The Heroes of Telemark (Anthony Mann, 1965, Engeland). Voorspelbare oorlogsactiefilm. Kirk Douglas geeft leiding aan Noorse verzetslieden die nazi-fabriek willen opblazen. BBC1, 14.00-16.10u.

Finding Kelly (Lynn Hamrick, 1999, VS). Jeugdfilm over twee kinderen die een privé-detectivebureautje oprichten om een verdwenen klasgenootje op te sporen. RTL4, 14.55-16.35u.

.Titanic (James Cameron, 1997, VS). In even succesrijke als dure film geeft regisseur Cameron een originele draai aan de rampenfilm: hij concentreert zich op twee personages van de Titanic (Leonardo DiCaprio en Kate Winslet), wier verzengende liefde klassenverschillen overwint. Schitterende trucages maken van de ondergang van de oceaanstomer in 1912 een verbluffend schouwspel van drie uur, met de dimensies van een klassieke tragedie. BBC1, 20.00-23.00u.

For Love of the Game (Sam Raimi, 1999, VS). Kevin Costner speelt in zijn derde honkbalfilm een pitcher op leeftijd die nog één keer vlamt. Regisseur Raimi (The Evil Dead, A Simple Plan) doorsneed de pogingen om een `perfecte wedstrijd' te spelen met de liefdesperikelen tussen Costner en Kelly Preston. Slecht besteed aan Europese honkbalbarbaren. Net5, 20.30-23.00u., met reclame.

Boiler Room (Ben Younger, 2000, VS). Authentiek aandoende milieuschets van keiharde handelaars die per telefoon hun klanten dubieuze producten aansmeren. Negentienjarige jongeman is nieuwkomer die miljoenen wordt beloofd. BBC2, 23.00-0.55u.

Frequency (Gregory Hoblit, 2000, VS). Vergezocht sciencefictiondrama speelt zich zowel in 1969 als in 1999 af. Door een klimatologische bijzonderheid kan politieman via een oude radiozender praten met zijn overleden vader (Dennis Quaid). Door Norman Rockwell geïnspireerde nostalgische tekening van een tijd waarin vaders nog houthakkershemden droegen. BBC1, 23.20-1.20u.

.Romeo (Rita Horst, 1990, Nederland). Gevoelige aanpak van een zwaar thema: het verlies van een pasgeboren kind drijft een echtpaar uiteen. Monique van de Ven won een Gouden Kalf voor haar intense rol als moeder die haar man (Johan Leysen) verwijt onverschillig te blijven onder de dood van hun kind. Gebaseerd op eigen ervaringen van regisseur Horst en haar man Leysen. Ned.1, 23.27-1.05u.

Thunderbolt/Pi li huo (Gordon Chan, 1995, Hongkong). Beminnelijke Hongkongse stuntman Jackie Chan als automonteur die illegale autoracers aanpakt. Yorin, 23.30-1.30u., met reclame.

La maison de la mémoire (Samy Pavel, 1989, Egypte/België). Vanuit het gezichtspunt van een kind bekeken portret van 'La maison de la mémoire', een halve ruïne waar berbers en joden onder één dak wonen. De Belgische regisseur Pavel stelt ook de ondergeschikte positie van Marokkaanse vrouwen aan de kaak. Ned.3, 0.15-1.30u.

Pontiac Moon (Peter Medak, 1994, VS). Road movie wil onder meer iets kwijt over vader-zoon-relaties. Terwijl anno 1969 de Apollo 11 op weg is naar de maan, onderneemt excentrieke onderwijzer Ted Danson met zijn 11-jarige zoon een soort schaduwreis. Fobische echtgenote Mary Steenburgen blijft thuis. BBC1, 1.10-2.55u.

RADIO

Mezzo. Ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag haalt Willem Duys herinneringen op uit de lange periode dat hij op zondagochtend Muziek Mozaïek presenteerde. Met diverse muziekfragmenten. Radio 2, 10.05-11.00u.

Radio 1-journaal. Gesprek met de minister van Volkhuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Mileubeheer Sybilla Dekker over onder andere de krapte op de huizenmarkt en het tekort aan goed betaalbare huur- en koopwoningen. Verder Annemarie Jorritsma die maandag wordt beëdigd als nieuwe burgemeester van Almere. Radio 1, 12.04-14.00u.

De andere wereld van zondagmiddag. Onder meer een reportage over de bewoners van de flat Grubbehoeve in de Amsterdamse Bijlmer. De flat telt meer dan 500 inwoners die overal vandaan komen. 747AM, 13.02-15.00u.

Opium. Organist en pianist Leo van Doeselaar vertelt over het pas gerestaureerde Maarschalkerweerdorgel in het Concertgebouw en het Festival voor de wind, begin september. Radio 1, 19.04-20.00u.