Stroomuitval VS treft Shell en Ahold, banken geen last

Shell heeft gedwongen door de stroomstoring een raffinaderij in Canada stilgelegd. Enkele honderden Amerikaanse winkels van Ahold zijn getroffen door stroomuitval.

Nederlandse ondernemingen hebben in het algemeen weinig last gehad van de stroomstoring die vanaf donderdagavond grote delen van de Verenigde Staten en Canada heeft lamgelegd. TPG (logistiek) en Vopak (tankopslag) hebben naar eigen zeggen niets vernomen over moeilijkheden, net als de financiële concerns ABN Amro en ING. ,,Mensen gaan weer naar hun werk, als het kan vandaag'', zegt een ING-woordvoerder. ABN Amro laat weten: ,,Het is business as usual. Als het nodig is wordt er een generator ingezet.''

Bij de Koninklijke/Shell Groep is een raffinaderij in Sarnia, in de Canadese deelstaat Ontario, uitgevallen. De raffinagecapaciteit bedraagt 70.000 barrels (olievaten van 159 liter) per dag. ,,Daarmee is Sarnia een middelgrote raffinaderij'', zegt een woordvoerder. Volgens Shell Canada zal het waarschijnlijk nog zeker twee dagen duren voor de productie kan worden hervat. De benodigde tijd zal in dit geval mede afhangen van eventuele technische problemen die de stroomstoring heeft veroorzaakt.

De supermarkten van Ahold hebben ook geleden onder de stroomuitval. Van de 324 Stop & Shop-winkels kwamen 107 zonder stroom te zitten, van de 160 Tops-winkels 89. In Cleveland bleven de Tops-winkels met noodaggregaten open. ,,Dat werd door de plaatselijke bevolking hogelijk gewaardeerd, gezien de grote bezoekersaantallen'', zegt een woordvoerder. Van de 150 kleinere Wilsons Farms werden er zestig door de storing getroffen. Gistermiddag had het merendeel van de winkels weer elektriciteit: er waren nog 2 winkels van Stop & Shop en 11 van Tops gesloten.

De terminal die Schiphol exploiteert op vliegveld JFK in New York, is gewoon blijven functioneren. ,,Het is een hele nieuwe, moderne terminal, met moderne aggregaten. Die hebben goed gefunctioneerd'', zegt een woordvoerder van Schiphol over terminal 4, een van de negen op JFK. Veel maatschappijen die normaal van hun eigen terminal vliegen zijn gisteren uitgeweken naar terminal 4.