Ronnies leukste opening ooit

Ron Wood, de tweede gitarist van de Rolling Stones, was vroeger uithangbordenschilder. Nu maakt hij schilderijen van zijn mede-Stones. In Rotterdam is deze week een tentoonstelling van zijn werk geopend.

,,'t Is net een aap'', zegt een mevrouw van middelbare leeftijd terwijl ze wijst naar een tekening van haar idool, Mick Jagger. ,,En vroeger had hij zo'n mooie kop.'' Sinds begin jaren zestig heeft de zanger van Rolling Stones er inderdaad heel wat groeven en rimpels bijgekregen, maar een aap is hij toch nog niet. Op deze tekening wel: hier zijn z'n tanden en bek buitensporig groot, heeft hij kraalogen en houdt hij zijn hoofd gek scheef.

Maker van dit portret is mede-Rolling Stone Ron Wood (56), die voordat hij professioneel muzikant werd de kunstacademie bezocht en zelfs even de kost verdiende als assistent-uithangbordenschilder. Tijdens zijn popsterrenbestaan is Wood altijd blijven schilderen en tekenen. Hij maakt portretten van zijn mede-Stones, en soms van andere popsterren – Jim Morrisson, Rod Stewart – die nog het meest doen denken aan de schetsen uit de rechtbank die in kranten worden gepubliceerd: het lijkt allemaal nog net, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Waar Wood iets anders, groters probeert en franje en kleuren toevoegt, zoals op de groepsportretten Satisfaction II en Beggars Banquet, zijn de Stones net stram bewegende plastic poppen.

Zelf heeft Wood als kunstenaar ,,weinig pretenties'', zegt galeriehouder Peter de Raaf, in wiens V!P's galerie op het Westelijk Handelsterrein in Rotterdam nog tot begin september de Ronnie Wood Art Show te zien is. Voor De Raaf is Wood `Ronnie', sinds de geslaagde, besloten opening van de show van afgelopen dinsdag. Ronnies werk noemt De Raaf, na een lichte aarzeling, ,,leuk, origineel''. Het was niet zijn eigen idee om de kunst van een Rolling Stone te exposeren – hij werd er in februari over benaderd door Ronnies ,,mensen''.

De naamsbekendheid leek hem gunstig voor zijn zaak, hij stemde in, en prompt begon een eindeloos vooroverleg per e-mail, fax, telefoon en in maar liefst vier lijfelijke ontmoetingen. De Raaf sprak met Ronnies Zwitserse kunstmanager, met zijn persoonlijke manager Donna uit Engeland, met zijn twee Amerikaanse kunsthandelaren, met zijn vaste zeefdrukker, met zijn twee lijfwachten. Deze laatste twee verschenen een dag voor de opening nog in de zaak om de locatie te inspecteren. Hing Ronnies kunst er goed bij? En hoe zat het met de veiligheid?

Maar het ging allemaal prachtig, dinsdag. De straat was afgezet. Zeven kleerkasten hielden eventuele ongewenste gasten buiten de deur. Een deejay draaide sixties-singletjes – ,,toen zag je Ronnie pas ontspannen'', zegt De Raaf. De 380 genodigden stelden zich bijna zonder uitzondering discreet op, en zeurden niet om een handtekening. De Raaf: ,,Dat was een voorwaarde, dat kon écht niet. Ik heb óók geen handtekening gevraagd. Maar ik heb wel een foto met hem. Ronnie vond dit zijn leukste opening ooit.'' Hij bleef een uur en twintig minuten.

Van de 42 zeefdrukken die De Raaf heeft hangen, zijn er sinds dinsdag twaalf verkocht. De prijzen liggen rond de 1.300 euro. De zestien originals die hij ook in huis heeft, forse olieverfdoeken van onder meer Mick en de Stones, zijn veel en veel duurder – hoe duur wil De Raaf niet vertellen, wel dat de prijzen beginnen bij 20.000 euro. Eerst vond hij die tarieven ,,exorbitant'' en sputterde hij tegen bij Ronnies management. ,,Zij zeiden: je kunt dat wel te duur vinden, maar het verkóópt. En dat is waar. In München heeft iemand voor 400.000 euro vier originals gekocht. En ik ben zelf ook al met twee klanten in gesprek.''

Ronnie Wood Art Show, t/m 7/9 in: V!P's International Art Galleries, Westelijk Handelsterrein, Van Vollenhovenstraat 15, Rotterdam. Open di t/m zo 12-18u. Tel. 010-2251120. Inl.: www.vipsart.nl

    • Sandra Heerma van Voss