Querida Máxima,

De Nederlandse ambassade in Argentinië heeft een prijs gewonnen! Ambassadeur Robert Jan van Houtum kreeg afgelopen dinsdag een oorkonde en een viskom vol condooms uitgereikt van een stichting die zich hier inzet voor de bestrijding van aids. De ambassade heeft eerder zo'n zesduizend euro gegeven voor campagnes om Argentijnse jongeren te informeren over de gevaren van seksueel overdraagbare ziektes.

De andere prijswinnaar is de belangrijkste condoomfabrikant van dit land, Tulipán. Een beetje raar toch hè dat de nationale bloem van Holland in Argentinië het synoniem is van een voorbehoedsmiddel. Ik weet niet goed wat ik daar van moet denken.

Nu we het toch weer over seks hebben, ik ben verbaasd over de enorme hoeveelheid wiphotels die hier in een lang lint aan weerskanten van de Panamericana-snelweg liggen rondom Buenos Aires. Het zijn plekken met namen die niets aan de verbeelding overlaten, zoals Besos of Amor. Het dichtstbijzijnde hotel bij mijn huis heet Kiss Me. Op zaterdagavonden staat er soms een file. Voor nog geen acht euro ben je twee uur onderdak en draaien ze er ook nog een geestverruimend videoprogramma bij.

,,Seks is hier heel gewoon, maar er over praten doet de Argentijn niet'', zegt Alejandro Freyre. De 33-jarige Freyre is oprichter van Fundación Buenos Aires Sida. Officieel zijn er zo'n 15.000 Argentijnen met aids besmet, maar volgens Freyre gaat het waarschijnlijk om tien keer zo veel mensen. ,,Tachtig procent van de dragers van het hiv-virus weet niet dat ze ziek zijn'', zegt Freyre die al sinds zijn 19de met hiv is besmet. ,,In Buenos Aires is aids inmiddels de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren tussen de 15 en 35 jaar.'' Freyre bezoekt met collega's discotheken. Jongeren die vragen over het gebruik van condooms goed beantwoorden krijgen een Safer Sex Diploma.

Ook buiten de hoofdstad zijn de problemen groot. Het is moeilijk om je er te laten testen op het dragen van het virus. Ook de aanschaf van condooms is er lastig of financieel te kostbaar. ,,Jongeren weten wel dat het verstandiger is om condooms te gebruiken maar ze geven hun geld liever uit aan eten.''

In Argentinië komt daar nog een cultureel probleem bij. ,,Het Argentijnse machismo maakt praten over seks tot een taboe'', ervaart Freyre. Een Argentijn heeft vaak meer seksuele partners maar zal het niet accepteren als een van die vrouwen hem vraagt condooms te gebruiken. De ziekte aids wordt in Argentinië toch vooral gezien als een particulier probleem voor homoseksuelen of drugsverslaafden. Freyre prijst Nederland waar alles zo verschrikkelijk goed bespreekbaar is.

Zelf worstel ik overigens met een geheel andere culturele kwestie. Merel wil woensdag voor haar zevende verjaardag het liefste een gemotoriseerde step. Veel leeftijdgenootjes in deze wijk hebben immers zo'n ding. Ze zitten in hun identieke uniformpje nonchalant boven het achterwiel van hun felblauwe of rode step en zoeven geeuwend naar school. Ik heb Merel gezegd dat ze wel een fiets met dikke banden mag vragen maar zij zegt dat dit ouderwets Hollands is. Denk je dat ik de vooruitgang in deze nog kan tegenhouden? Stepte jij zelf? Un beso met dulce de leche van je penvriend.

Buenos_Aires@nrc.nl

    • Marcel Haenen