Ook Said D. werd gedood door politiekogels

Marokkanen demonstreren vandaag in Amsterdam `tegen zinloos politiegeweld en discriminatie' omdat ze niet geloven dat onderzoek naar de dood van Driss Arbib zal leiden tot vervolging van de politieman die hem doodde. Zij verwijzen naar de zaak-Said D.

Tegen middernacht belt iemand de politie met de melding dat twee mannen proberen in te breken bij herenmodezaak Adam op het Bijlmerplein in Amsterdam Zuidoost. Een van de mannen morrelt aan een kastje aan de muur naast het traliehek voor de etalage, de ander lijkt op de uitkijk te staan. Twee ongeüniformeerde politiemannen rijden vervolgens naar de aangegeven plek. Zij zitten in een `burgerauto'. Een van de mannen heeft geen pepperspray bij zich. ,,Dat is mijn gewoonte als ik burgerdienst heb'', staat in zijn verklaring. Hij zal korte tijd later Said D. met twee dodelijke schoten raken.

De toen 18-jarige André is getuige van de aanhouding van Said. Net als enkele andere mensen ziet hij opeens een scooter met hoge snelheid aan komen rijden en vlak daarachter een auto. De scooter wordt klemgereden tegen een hek en de twee berijders komen ten val. Eén van hen staat op en rent weg. De ander zit knel onder de paars-zwarte Gilera-scooter, type Runner SP. Hij zal later overlijden aan verwondingen aan de milt, de grote lichaamsslagader en zijn hart. Twee politiekogels hebben volgens het autopsierapport massaal inwendige bloedingen veroorzaakt.

Said is 19 jaar en is al acht keer eerder met de politie in aanraking geweest. Wie hem aanhoudt en zijn naam aan het hoofdbureau doorgeeft, krijgt te horen: ,,S.v.p. contact opnemen met het Amazoneteam.'' Dit team is speciaal opgericht om de harde kern van de probleemjeugd in de hoofdstad aan te pakken. Bij de politie staat Said bekend als `verzetpleger'.

Getuige Michael (24) heeft samen met André een bezoek gebracht aan Soccerworld. In dit café, zegt hij, was net een vergadering geweest van Ajax-supporters. Hij ziet op de Arenaboulevard dat ,,de Marokkaan zich hevig verzette''. ,,De agent wilde de jongen vastpakken en dat wilde de jongen niet.'' Hij zegt op nog geen honderd meter afstand te hebben gestaan van het handgemeen. Hij had de indruk dat de jongen wilde wegrennen. ,,De jongen wilde tussen de agent en de politieauto in mijn richting lopen.'' Maar of de politieman met zijn linkerarm de jongen tegenhield ,,of op afstand hield'' weet hij niet precies, hiermee de vraag openlatend of Said probeerde van de agent weg te lopen of zich juist naar de agent toe bewoog. ,,Toen hoorde ik een knal en kort daarop nog twee of drie schoten.''

De Amsterdamse advocaat, P.Plasman, die de ouders van Said bijstaat, bevestigt dat getuigen vaak denken dingen gezien of gehoord te hebben die apert niet kloppen. In hun verklaringen weerspreken zij andere verklaringen en in een latere verklaring zeggen ze vaak andere dingen dan in de eerste verklaring. Het is aan de rechter om dit te onderzoeken en daar een lijn in te ontdekken, zegt hij. Maar tot een rechtszaak tegen de agent die Said doodde, is het nog niet gekomen. De zaaksofficier van justitie meldde in mei dit jaar dat hij niet wordt vervolgd.

Belangrijk is de verklaring van deze agent. Hij zegt dat hij, op het moment dat hij de verdachte tegen de grond duwde en merkte dat deze zich heftig verzette, zich realiseerde dat inbrekers vaak een breekijzer of een schroevendraaier bij zich hebben. Inderdaad vindt de politie later onder het hek waar de scooter ten val is gekomen een schroevendraaier. Er zitten sporen op die overeenkomen met sporen op de slotplaat van Adam Herenmode.

De agent verklaart dat zijn vuistslagen geen effect sorteren. De jongen weet zelfs op te staan. Hierop stapt de agent naar achteren en komt vast te zitten met zijn rechtervoet. Voor hem is nu ,,een angstige situatie'' ontstaan. De angst van de agent neemt toe wanneer Said hem om zijn nek pakt met zijn rechter onder- en bovenarm. Zijn adem wordt afgesneden en hij heeft ,,het gevoel dat de man [hem] volledig in zijn macht heeft''. De agent vreest dat de jongen bij zijn wapen kan komen. ,,Hij had kunnen vluchten'', zegt de agent, en het baart hem zorgen dat de jongen dat niet had gedaan. ,,Ik riep: `Laat los of ik schiet', maar hij bleef mij vasthouden.'' Hij schiet.

De officier zegt dat er ,,twijfels'' bestaan over de verklaring van de politieman, ,,daaruit bestaande dat het er op grond van de getuigenverklaringen op lijkt dat er geschoten is terwijl het slachtoffer wegliep.'' Zo zegt André: ,,Op het moment dat de politie schoot, stond de man ongeveer twee meter van hem af.'' Ook is hij er van overtuigd dat het slachtoffer de politieman niet vasthad. Michael: ,,Het is zeker niet zo dat de Marokkaan hem [de politieman, red.] om zijn keel vasthad.''

Uit forensisch onderzoek blijkt dat het schot dat de buik van Said doorboort, is gelost op een afstand van 0 tot 2,5 centimeter. De kogel die de oksel treft, heeft tussen de 25 à 100 centimeter afgelegd. ,,Daarmee zijn de verklaringen van de getuigen in strijd'', zegt de officier. De kogelbanen onderstrepen wel de verklaring van de politieman. Aan de andere kant zijn geen speekselsporen van de agent op de jas van Said gevonden.

Omdat Said zich hevig verzette, kan noodweer niet worden uitgesloten, zegt de officier. Plasman is in beroep gegaan tegen de beslissing van het OM om de agent niet verder te vervolgen. Hij wil dat de rechter zich alsnog over de zaak buigt.

Marokkanen in Amsterdam demonstreren vandaag op het Mercatorplein tegen `zinloos politiegeweld en discriminatie'. Aanleiding is een vergelijkbaar schietincident, op 6 augustus, waarbij de Marokkaan Driss Arbib werd gedood. De organisatoren van de demonstratie vrezen dat het rechercheonderzoek naar de dood van Arbib evenmin zal leiden tot het vervolgen van de agent die hem doodschoot.

    • Hans Moll