Onderzoek naar stroomstoring

De Verenigde Staten en Canada stellen een gezamenlijk onderzoek in naar de oorzaak van de grootschalige verstoring van de stroomvoorziening in Noord-Amerika.

Geleidelijk aan herstelden grote steden als New York, Detroit, Cleveland en Toronto zich gisteren van de chaos die na de stroomuitval was ontstaan. De neonreclames op Times Square en de gigantische televisieschermen waren gisteravond weer aan. Meteen na Black Out 2003, zoals de Amerikaanse media het incident hebben gedoopt, gaven Amerikaanse en Canadase politici en bestuurders van elektriciteitsbedrijven elkaar de schuld van het uitvallen van de stroom. Maar president Bush en minister-president Chrétien besloten meteen aan het geruzie een eind te maken door een gezamenlijke werkgroep in te stellen.

Niet alleen zal de oorzaak aangewezen moeten worden, de Amerikaanse minister van Energie Abraham en de Canadese minister van Natuurlijke hulpbronnen zullen ook met voorstellen komen om de werking en betrouwbaarheid van het netwerk van elektriciteitscentrales te verbeteren. President Bush noemde de gebeurtenis een `wake up call'.

Volgens het Electric Power Research Institute, een onderzoeksorganisatie in het Californische Palo Alto, moet het elektriciteitsnetwerk in de VS gemoderniseerd worden en daar is een investering van 100 miljard dollar voor nodig. In New York werd gisteren volgens burgemeester Bloomberg 85 procent van de stroomvoorziening hersteld.

Het was de hele dag opmerkelijk rustig, er werd gehoor gegeven aan de oproep van Bloomberg er een vrije dag van te maken. Bars, restaurants en winkels gingen weer gewoon open en op Broadway stonden mensen in de rij om het geld van de gemiste shows terug te vragen.

Volgens de burgemeester en de politiecommissaris had de stad de stroomcrisis zeer goed doorstaan. Slechts één dode kon in verband met het incident worden gebracht, een man bezweek in de hitte aan een hartaanval.

In Detroit hadden de nutsbedrijven meer moeite met het op gang brengen van de stroomvoorziening. Miljoenen inwoners van de stad zitten het weekend zonder elektriciteit.

In Cleveland raakte de watervoorziening verstoord omdat de waterpompen niet werkten.

Sfeer in New York: pagina 5