Onbeperkt drinken valt fout

Voor vijftien euro onbeperkt alcohol drinken. Dat is de aanbieding waarmee drie Groningse kroegen eerstejaars studenten proberen te lokken tijdens de introductieweek.

De actie druist volledig in tegen het convenant dat de Rijksuniversiteit Groningen en de gemeente een paar jaar geleden met introductiecommissies en de Groninger horeca hebben afgesloten. In de overeenkomst werd opgeroepen tot matiging van het drankgebruik tijdens introductieweken. Hiertoe werd besloten nadat in 1997 tijdens de ontgroening bij het studentencorps Vindicat een dode en een paar gewonden waren gevallen.

De universiteit en de gemeente reageren furieus op de actie. ,,We hameren er nu al vijf jaar met veel succes op alcohol minstens even duur aan te bieden als sapjes of cola'', verzucht voorzitter Uges van de Adviescommissie Introductietijden. ,,Maar blijkbaar is het voor die paar kroegen belangrijker weer een paar zieltjes te winnen. Op deze manier is het aftellen naar de volgende excessen.''

Uges betreurt het vooral dat op deze manier veel studenten worden aangesproken die geen lid worden van een studentenvereniging. ,,Binnen de studentenverenigingen steunt iedereen het convenant.''

De gemeente kan in principe niets tegen de kortingsactie ondernemen. ,,Deze kroegen handelen in strijd met de geest van het convenant'', erkent een woordvoerder. ,,Maar dat is door een aantal cafés niet getekend, waaronder deze drie. Wetten overtreden ze niet. We kunnen als overheid de ondernemer aanspreken op zijn verantwoordelijkheid, maar of hij die vervolgens ook neemt is uiteindelijk zijn eigen zaak.''

Ook een gesprek dat de gemeente gisteren voerde met de Koninklijke Horeca Nederland leverde weinig op. ,,We hebben als Horeca Nederland een zelfreguleringsysteem'', legt woordvoerder H. Singelenberg uit. ,,Maar ook die overtreden deze cafés niet met hun actie. In heel Nederland doen kroegen hun best de scherpste kortingen te bieden om klanten te werven. Ik geloof in dit geval zeker dat de actie zijn effect niet zal missen.''