Mortuaria Parijs puilen uit

De aanhoudende warmte heeft in Frankrijk geleid tot overvolle ziekenhuizen en mortuaria. In de regio Parijs zijn de wachttijden voor begrafenissen sterk opgelopen.

In het rusthuis van Longjumeau, twintig kilometer zuidelijk van Parijs, zitten vijf bejaarden bij de ingang van het gebouw. De deuren staan wijd open. Elk zuchtje wind is voor hen een welkome verademing.

De hittegolf van de afgelopen weken eist zijn tol in Frankrijk. De aanhoudende warmte heeft al aan meer dan drieduizend mensen het leven gekost. Het merendeel zijn bejaarden die zijn bezweken aan uitdroging en koorts.

Ziekenhuizen en bejaardenhuizen moeten alle krachten inzetten. Maar ook de mortuaria raken overvol en begrafenisondernemers maken overuren. In de Parijse regio ligt het sterftecijfer momenteel ruim 60 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het rusthuis van Longjumeau is verbonden aan het stedelijk ziekenhuis van het stadje. Gisteren kwam minister van Volksgezondheid Jean-Francois Mattei er poolshoogte nemen. Eerder al had hij de Franse bejaarden aangeraden veel water te drinken en regelmatig te douchen. ,,Nog voor de minister het zogeheten plan-Blanc (waarbij ziekenhuizen alle beschikbare middelen moeten inzetten in geval van crisis) had afgekondigd, hadden wij al tien extra bedden ingezet. Vandaag komen daar nog eens tien bedden bij'', zegt ziekenhuisdirecteur Galy na zijn onderhoud met de bewindsman.

Afgelopen maandag overleden nog acht mensen in zijn ziekenhuis. ,,Voorzover we kunnen nagaan, zijn die acht sterfgevallen in verband te brengen met de hitte. Vorig jaar zijn in de periode tussen 25 juli en 14 augustus 29 mensen overleden, dit jaar 35 in dezelfde periode. We hebben geen exacte cijfers over het aantal opnames omdat we de afgelopen dagen zo druk zijn geweest dat we ons niet bezig hebben gehouden met statistieken.''

Ook in het Institut Hospitalier in het naburige Massy is de hitte het gespreksonderwerp van de patiënten in de wachtzaal van de dienst spoedgevallen. Ze klagen over de warmte. Een man wordt binnengebracht die tijdens het werk is flauwgevallen en daarbij een wond heeft opgelopen. Het personeel snelt toe en gunt zich geen tijd vragen te beantwoorden.

Niet alleen ziekenhuizen en bejaardenoorden staan onder druk. De hitte heeft vooral de mortuaria van de Parijse regio volkomen overrompeld. In Longjumeau staat een koeltent naast het mortuarium van de Pompes Funèbres Générales, een grote keten van begrafenisondernemers die eenvierde van de Franse markt vertegenwoordigt. In het noodonderkomen worden in afwachting van begrafenis of crematie de lichamen bewaard waarvoor binnen geen plaats meer is. [Vervolg FRANKRIJK: pagina 4]

FRANKRIJK

Wachten op de uitvaart

[Vervolg van pagina 1] De wit-blauwe tenten worden door een luid zoemende installatie koel gehouden. ,,Binnen is geen plaats meer. In het mortuarium liggen 24 doden. In de tent nog eens 35'', zegt Richard Feret, directeur van de Pompes Funèbres voor de regio ten zuiden van Parijs. Momenteel zijn in de omgeving van Parijs drie koeltenten in gebruik: in Longjumeau, Saint-Maur en Vigneux. ,,De laatste keer dat ze dienst gedaan hebben, was meer dan tien jaar geleden toen een Airbus nabij Straatsburg was neergestort'', zegt Feret.

Door de drukte hebben de mortuaria ook te kampen met personeelsgebrek. Personeel met vakantie is gevraagd terug te komen en ook is een beroep gedaan op gepensioneerde medewerkers.

De vijftiende augustus, de dag van Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart, is een feestdag in Frankrijk. Toch was het ook gisteren in het gebouw van de Pompes Funèbres Générales in Longjumeau een drukte van belang. ,,We kunnen niet anders dan de deuren ook op deze dag te openen'', zegt Feret. Zijn medewerkers doen hun best familieleden van overledenen zo goed mogelijk op te vangen. De stoffelijke overschotten die in de koeltenten liggen, worden voor het brengen van de laatste groet naar binnen gebracht.

Ook het lichaam van de overleden vader van mevrouw Guion wordt bewaard in de koeltent. ,,Ik had het er moeilijk mee'', zegt ze. ,,Maar nu ik weet hoe groot de problemen zijn, heb ik er wel begrip voor. Het is niet anders.'' Volgens directeur Feret reageren de meeste nabestaanden zo. ,,Er is geen andere oplossing.''

De druk neemt extra toe door het feit dat de wachttijden voor een begrafenis of crematie sterk zijn opgelopen. Normaal bedragen die drie tot vier dagen. Dat is nu tien dagen of meer. ,,In Frankrijk heeft 80 procent van de begrafenissen een religieus karakter. We zijn afhankelijk van de katholieke kerk en de hoeveelheid begrafenissen die zij aankunnen. Wij hebben het gemeentebestuur gevraagd om de openingsuren van het kerkhof te verruimen'', zegt Feret. Ook gisteren, op de katholieke feestdag, werden daarom bij wijze van uitzondering mensen begraven.

    • Isabel Pierreux