Libië geeft schuld toe aan `Lockerbie'

Libië heeft officieel erkend verantwoordelijk te zijn geweest voor de bomaanslag op de Boeing 747 van Pan Am, die met 259 inzittenden aan boord in december 1988 neerstortte bij het Schotse Lockerbie.

De aankomst van de brief, die onderdeel uitmaakt van een overeenkomst tussen de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Libië, was vertraagd door het uitvallen van de elektriciteit in New York. ,,Libië heeft als een soeverein land meegewerkt aan het voor de rechter brengen van twee verdachten die waren aangeklaagd voor het bombarderen van Pan Am 103 en aanvaardt de verantwoordelijkheid voor de daden van zijn functionarissen'', aldus de brief, die is ondertekend door de Libische diplomaat Ahmed Own.

Het is voor het eerst sinds de aanslag, waarbij ook elf inwoners van Lockerbie werden gedood, dat Libië toegeeft verantwoordelijk te zijn voor de aanslag. Het land heeft tot gisteren directe betrokkenheid ontkend en ook tijdens de langlopende onderhandelingen geweigerd schuld te bekennen uit angst voor Amerikaanse tegenacties van militaire en juridische aard. Al geruime tijd poogt de Libische leider kolonel Gaddafi echter het internationale isolement van zijn land te doorbreken.

Libië heeft ook 2,7 miljard dollar op een speciale Zwitserse bankrekening gestort. Het geld zal in stappen worden uitgekeerd aan de families van de 270 slachtoffers. Dat is afhankelijk van het opheffen van de internationale en de Amerikaanse sancties tegen Libië.

In een verklaring zei het Witte Huis gisteren dat de VS zich na ontvangst van de brief niet zullen verzetten tegen het opheffen van de VN-sancties tegen Libië. Deze boycotmaatregelen waren al in 1999 opgeschort, nadat Libië twee verdachten, van wie er één in Kamp Zeist in Nederland tot levenslang werd veroordeeld, had uitgeleverd. Maar de Amerikaanse sancties blijven van kracht totdat Libië aan Amerikaanse eisen op het gebied van chemische wapens en mensenrechten heeft voldaan.