Israël zal zich uit vier steden terugtrekken

Israël zal het leger terugtrekken uit vier Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever. Ook mag de Palestijnse president Arafat naar de Gazastrook om het graf van zijn onlangs overleden ven zuster te bezoeken.

De Israëlische terugtrekking wordt in de komende twee weken voltooid. De Israëlische minister van Defensie, Sail Mofaz, en de Palestijnse veiligheidschef Mohammed Dahlan zijn dat gisteren overeengekomen. De twee ontmoetten elkaar ondanks de twee Palestijnse zelfmoordaanslagen, deze week, en de Israëlische aanval op een plaatselijke leider van de Islamitische Jihad in Hebron.

Komende week zal het Israëlische leger Jericho en Qalqilya verlaten. De twee andere steden, Ramallah en Tulkarem, zullen de week daarop aan de veiligheidsdienst van de Palestijnse Autoriteit worden overgedragen. Dat is volgens een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Defensie aan voorwaarden gebonden. De Palestijnen moeten een veiligheidsplan voor deze twee steden indienen.

,,En er mogen geen terroristische aanvallen plaatsvinden; de Palestijnen moeten ook beginnen met het ontmantelen van de terroristische infrastructuur en ze moeten een apparaat opzetten dat gezochte mensen kan oppakken'', zei de woordvoerder. De Palestijnse minister van Veiligheid, Dahlan, noemde de ontmoeting met Mofaz ,,zeer constructief''.

Het Israëlische leger bezette met inzet van zwaar materieel in maart en april 2002 zes grote Palestijnse steden, waaronder de steden die in de komende weken weer onder Palestijnse controle komen te staan. De bezetting van de steden in combinatie met de militaire controleposten verlamde het leven op de Westelijke Jordaanoever. Eerder deze zomer trok Israël zich terug uit delen van de Gazastrook en Bethelehem. De Palestijnen hechten zeer aan het vertrek van het leger, in het bijzonder uit Ramallah, de zetel van de Palestijnse Autoriteit en van president Arafat. De Palestijnen beschouwen vertrek uit Ramallah als een teken van goodwill van Israëlische zijde.

Of de deal tussen Mofaz en Dahlan, waarbij de Amerikaanse gezant John Wolf nauw betrokken was, ook werkelijk zal worden uitgevoerd, hangt af van de vraag of er de komende dagen nieuwe aanslagen worden gepleegd. Hamas en Islamitische Jihad hebben gezworen de dood van de lokale leider van de Islamistische Jihad te zullen wreken met een actie die vergelijkbaar zou zijn met een `aardbeving'. De aankondiging van de terugtrekking ten spijt blijft de situatie door dit dreigement zeer gespannen.

Israël kondigde verder aan dat het aantal controleposten verder zal worden verminderd en het aantal werkvergunningen voor Palestijnse arbeiders zal worden verhoogd.

Gisteren werden alsnog de 76 Palestijnse gevangenen vrijgelaten die woensdag al naar huis gestuurd zouden worden, maar als reactie op de aanslagen toch nog vastgehouden werden. Israël vindt dat hun vrijlating gezien moet worden als een teken van goede wil. De Palestijnen hebben daar grote moeite mee, omdat het om een bescheiden aantal kleine criminelen gaat die toch op afzienbare termijn zouden vrijkomen. De Palestijnse Autoriteit eist dat alle 6.000 gevangenen vrij komen.

Een woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit maakte gisteren bekend dat een bedrag van ruim drie miljoen dollar is onderschept dat onderweg zou zijn naar de Islamitische Jihad. Het geld zou afkomstig zijn van een `niet-Palestijnse bron'. Volgens het Israëlische dagblad Ha'aretz gaat het om fondsen afkomstig uit Saoedi-Arabië en Iran.