Gehaktmolen

De Scheveningse Bridgeweek, het enige bridgefestival dat nederland rijk is, is klaar. De open paren was een prooi voor Erik Oltmans en Anton Maas en de viertallen voor Gehaktmolen uit Delft. De bridgebond betrachtte het eind vorige eeuw opgerichte Gehaktmolen als een niet serieus te nemen studentengrap en weigerde in eerste instantie deelname onder die naam aan bondswedstrijden. Tijden veranderen. Spelers van de Gehaktmolen winnen tegen de verdrukking in toernooien en het ploegje ongeregeld van toen heet tegenwoordig heel keurig Bridge- en Golfsociëteit De Gehaktmolen. In Scheveningen versloeg Gehaktmolen Oranje (knipoog naar het op te richten kernploegteam Oranje) bestaande uit Dirk Pieters-Fred van der Wouden en Paul Grashof-Ronald Kuip het Amsterdamse team Blaauw nipt met 16-14. Dit spel was beslissend:

W/NZ

♠ H V 9 6 4 2

♡ B 9 7 4 2

♦ 5

♣ V

♠ A B 10 8

♠ 7

♡ A 3

♡ V 5

♦ 6 2

♦ H 10 9 7 3

♣ A B 7 6 2

♣ H 10 8 5 4

♠ 5 3

♡ H 10 8 6

♦ A V B 8 4

♣ 9 3

Op beide tafels namen OW 4♡ terecht uit met 5♣ en kwamen de noordspelers uit met hun singleton ♦5. Op tafel 1 legde de leider de tien in dummy, won zuid de boer en speelde een troef terug. Het contract werd nu gemaakt, omdat de leider hierna de ruitens verder ontwikkelde om zijn hartenverliezer er op weg te poetsen.

Op tafel 2 won zuid, Ronald Kuip, de uit dummy bijgespeelde tien eveneens met de boer en vervolgde uitstekend met een kleine ruiten. Zijn maat Paul Grashoff vervolgde correct met harten (schoppen is fout) en 5♣ was overleden.

Het viertallentoernooi in Scheveningen kende ook nog een primeur. Het Nederlandse programma Jack (drievoudig wereldkam-pioen bridgesoftware) speelde mee met in het nevenpaar het toppaar Berry Westra-Vincent Ramondt. In een alleszins redelijk bezet veld van 49 deelnemende teams eindigde de Jack formatie op een negentiende plaats. Conclusie: het programma speelt op dit moment hoofdklasse/tweede divisieniveau, maar zal binnen een paar jaar ongetwijfeld de Meesterklasse bestormen.

    • Jan van Cleeff