Buy: 20.000 stukken Beyoncé

Terwijl particuliere beleggers massaal de beurs hebben verlaten, stort de jeugd zich op het kopen en verkopen van aandelen – in popsterren. De waarde van Britney Spears is fors gedaald, want ze is geen maagd meer.

Rapper Eminem is de winnaar van de dag. Zijn beurswaarde is zojuist met 2,4 miljoen euro gestegen naar een totaal van 28 miljoen. Ook popster Justin Timberlake heeft zijn beurswaarde fors zien toenemen: hij is nu 2,8 miljoen waard. Zijn ex-vriendinnetje, zangeres Britney Spears, maakt even mindere tijden door. ,,Doordat ze een tijdje geleden heeft toegegeven geen maagd meer te zijn'', zegt commissaris van de notering Dennis Kokkelink. ,,Dan daalt haar waarde bij de jongens.'' Spears' aandeel is gekelderd op deze beurs, gevestigd in een Hilversumse villabuurt. Net zoals haar collega-zangeres (en filmster) Jennifer Lopez. Haar aandelen worden massaal gedumpt. Kokkelink: ,,Weet je waarom? Vanwege haar nieuwste film. Die is geflopt.''

Hier, in een kamer met schaars geklede vrouwen aan de muur in het kantoor van de commerciële muziekzender Radio 538, laat Kokkelink op een computer zien hoe het er op de beursvloer van `Hitmaster' aan toe gaat: almaar drukker en heftiger. Terwijl professionele beleggers de afgelopen twee jaar de Amsterdamse aandelenbeurs en masse hebben verlaten, stort de jeugd zich op iets nieuws: op het juiste moment kopen en verkopen van aandelen – van popsterren.

Meedoen aan Hitmaster, dat via het internet gespeeld wordt, is betrekkelijk eenvoudig. De belegger schrijft zich in door het versturen van een sms-bericht via de mobiele telefoon. De inschrijfkosten bedragen 0,90 euro, die worden via de telefoonrekening vereffend. De speler mag nu vier weken lang onbeperkt handelen met een fictief startkapitaal van 100 miljoen euro.

Hier wordt ook duidelijk hoe massaal de Nederlandse jeugd zich op het handelen op een beurs heeft gestort. Binnen twee maanden hebben al 11.000 jongeren met fictief geld gehandeld in aandelen van popsterren, zonder dat Radio 538 actief aan promotie heeft gedaan. De markt die het station hiermee heeft aangeboord, is dan ook niet te onderschatten: volgens de meest recente luistercijfers van onderzoeksbureau Intomart had `538' in mei en juni van dit jaar een marktaandeel van 11,5 procent. Alleen naar het commerciële station Sky Radio (marktaandeel 13 procent) luisteren meer mensen. Echt rijk wordt 538 er niet van: het bedrijf ontvangt ongeveer eenderde van de 0,90 eurocent per inschrijving en op de site staat geen reclame. Wel hoopt de zender de band met de luisteraar, en daarmee het marktaandeel, te vergroten.

Kokkelink, bij Radio 538 verantwoordelijk voor het beursspel Hitmaster, vertelt dat vraag en aanbod op zijn beurs niet de enige sturende factoren zijn. Ook de positie in de hitlijsten, het aantal keren dat een bepaalde artiest op het radiostation gedraaid wordt (airplay) en door de 538-diskjockey's voorgelezen `nieuwsfeitjes' over de sterren tellen mee. Dagelijks stellen Kokkelink en zijn mensen de beurskoersen zelf nog eens extra bij, bovenop de koersbewegingen die de aandelen al maken al naar gelang het publiek koopt en verkoopt: ,,Als je ziet dat er eentje té hoog komt, passen we dat aan. We willen wel dat er een beetje flow in blijft zitten.''

Bij het commerciële tv-station The Box, dat net na Radio 538 met het vergelijkbare Buck Battle is begonnen, gebeurt dat niet. Hier krijgt de speler, na via een sms voor 1,10 euro een entreebewijs voor een week te hebben gekocht, het fictieve handelbedrag van 5.000 `bucks'. Op de beurs van The Box handelen de beleggers in de populariteit van videoclips, die op de tv-zender worden gedraaid. Bij The Box staan inmiddels 12.500 handelaars ingeschreven, een kwart meer dan de makers hadden gehoopt. ,,Het enthousiasme van de spelers is boven alle verwachtingen'', zegt Bastiaan Wevers van The Box.

Bij Radio 538 noch The Box wordt met echt geld gehandeld. De beloning zit dan ook niet in de bedragen die de aandelen van popsterren (bij 538) of videoclips (The Box) waard zijn, maar in prijzenpakketten vol computerapparatuur en digitale camera's. Binnenkort begint ook tv-zender SBS6 met Sterrenbeurs.nl, waar kijkers kunnen handelen in aandelen in 150 soapacteurs, filmsterren en sportidolen.

Het idee is uit het buitenland gehaald. Eerder al konden beleggers op de Hollywood Stock Exchange beleggen in de populariteit van filmsterren, en sinds vorig jaar is het handelen in bekende personen in de Londense City razend populair. Celebdaq (`Celeb'; van celebrity, beroemdheid, en `daq' naar de Amerikaanse beurs Nasdaq) kent 150.000 ingeschreven beleggers en heeft inmiddels een razend populair BBC-tv-programma gekregen ter ondersteuning van de website. De koop van het moment op Celebdaq is overigens aandelen Arnold Schwarzenegger. De acteur maakte begin deze week bekend de nieuwe gouverneur van de staat Californië te willen worden. Ook bij Celebdaq wordt niet met `echt' geld gehandeld, wel krijgt de meest profijtelijke belegger 100 Britse pond (142 euro). In Engeland is Celebdaq omstreden: de kritiek luidt dat het `moreel dubieus' zou zijn winst te willen maken op persoonlijke en zakelijke problemen van bekende mensen.

De beleggers van Radio 538 lijken zich niet druk te maken om dergelijke kwaadsprekerij. De enige zorg die belegger Sammiej (zo noemt de persoon zich op de website van Hitmaster) lijkt te hebben, is de koershoogte van zijn aandelen. ,,Tip van nu! George Michael, Lenny Kravitz en Outkast gaan goed en zijn nu nog de goedkoopste (ze gaan stijgen kopen dus!)'',

e-mailt hij andere beleggers in de hoop hen te enthousiasmeren. ,,Ik heb ze zelf alledrie. Ze gaan goed'', dringt Sammiej aan. Als hij dat nog één keer doet, zegt 538-man Dennis Kokkelink, krijgt hij een officiële waarschuwing. Wegens beursmanipulatie.

    • Freek Staps