Bonus voor top Getronics

De twee bestuursleden van Getronics ontvangen binnenkort ieder 0,8 miljoen euro als bonus. De commissarissen vinden dat het duo, A. Rückert en K. Wagenaar, de onderneming heeft gered. De raad van commissarissen moet het besluit formeel nog bekrachtigen. De bonus komt bovenop het jaarsalaris van 0,9 miljoen euro dat de twee bestuursleden gezamenlijk verdienen. Rückert en Wagenaar zijn nu zes maanden in dienst.

Automatiseerder Getronics kwam de afgelopen twaalf maanden in zwaar weer terecht. Oorzaak was de schuld die ontstond door de overname van de Amerikaanse branchegenoot Wang voor 1,7 miljard euro in 1999. De overname was grotendeels gefinancierd met de uitgifte van obligaties, waardepapieren met een vaste rente. Investeerders vreesden dat Getronics niet meer aan zijn verplichtingen jegens deze obligatiehouders kon voldoen toen de markt voor automatiseringsdiensten verslechterde.

Een reddingsoperatie door de bestuursleden P. van Voorst en J. Docter verliep moeizaam, waarna zij door de commissarissen naar huis werden gestuurd. Rückert en Wagenaar moesten vervolgens Getronics van de ondergang redden. Beiden zijn met de commissarissen in gesprek over vernieuwing van hun arbeidscontracten, die nog zes maanden lopen. Over de inhoud daarvan willen zij niets zeggen, behalve dat Wagenaar geen opties wil maar Rückert wel. Wagenaar zegt ,,principieel'' tegen opties te zijn en wil ,,toestanden'' zoals KPN-topman A. Scheepbouwer overkwam, voorkomen. Scheepbouwer trad toe tot KPN toen dat bedrijf dreigde te bezwijken. De oud-TPG-topman wist voor zijn nieuwe functie een riante optieregeling en gegarandeerde bonus te regelen. Dat veroorzaakte veel maatschappelijke ophef.

GETRONICS: pagina 16

    • Mark Houben