Boete Feyenoord om internationals

Feyenoord is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke geldboete van 25.000 euro voor het niet afstaan van Robin van Persie en Glenn Loovens voor een interland van het Olympisch elftal. De tuchtcommissie van de KNVB legde de Rotterdamse club tevens een voorwaardelijke straf van drie winstpunten in mindering op, met een proeftijd van twee jaar.

Het bestuur van Feyenoord overweegt beroep tegen de uitspraak aan te tekenen. De clubleiding wil echter het vonnis en de uitgangspunten van de tuchtcommissie eerst goed bestuderen.

Van Persie en Loovens waren opgeroepen voor de EK-kwalificatiewedstrijd Wit-Rusland – Nederland op 6 juni. Het duo gaf echter de voorkeur aan een trip van Feyenoord in Azië. De tuchtcommissie legde het tweetal voorwaardelijk een uitsluiting van twee competitie- of bekerwedstrijden op, met een proeftijd van een jaar.

De openbare aanklager betaald voetbal van de KNVB eiste eerder deze maand een boete van 50.000 euro tegen Feyenoord. Zijn eis tegen de twee spelers was een schorsing (voor de competitie) van drie duels.

Feyenoord had in juni Van Persie en Loovens opgedragen mee te gaan met de trip naar Azië De club heeft daar grote belangen en was contractueel verplicht een bepaald aantal voetballers uit de A-selectie mee te nemen. Door blessures en andere (A-)interlandverplichtingen was dit zonder het genoemde tweetal niet gelukt.

Aanklager mr. Westerbeke maakte er een ,,principiële zaak'' van. ,,Vertegenwoordigende elftallen zijn van groot belang voor het Nederlandse voetbal. Het kan niet zo zijn dat clubs om hen opportune redenen weigeren spelers af te staan. Bovendien is het niet aan de clubs te bepalen of een duel al dan niet van belang is.''