Averij PSV in keiharde krachtmeting

Als de openingswedstrijd maatgevend is voor de rest van dit seizoen, komt de liefhebber van spanning en sensatie aardig aan zijn trekken. Het duel tussen Roda JC en PSV was gisteravond geen reclame voor verzorgd voetbal, wel een keiharde krachtmeting die tot uiting kwam in vijf gele en twee rode kaarten. Negen spelers van Roda behaalden voor eigen publiek een zwaarbevochten 2-2 gelijkspel tegen elf spelers van PSV.

Scheidsrechter Bossen was in Kerkrade de gebeten hond. Hij liet veel kleine overtredingen toe en werd door het thuispubliek als `uitfluiter' bestempeld. In werkelijkheid nam hij op de belangrijkste momenten de juiste beslissingen door twee thuisspelers uit het veld te sturen. De Turk Sonkaya en de Ghanees Addo werden na de pauze bij een gelijke stand uit het veld gestuurd nadat ze ieder een tweede gele kaart hadden geïncasseerd.

Met name Addo, notabene gehuurd van PSV, bezondigde zich aan gewelddadig gedrag. Met vliegende slidings en bijtende tackles attaqueerde hij spelers met wie hij de afgelopen jaren nog de kleedkamers deelde. Addo had al eerder een rode kaart kunnen krijgen en dus mochten de Limburgse supporters best tevreden zijn over de arbitrage die niet foutloos maar wel onpartijdig was. Bossen floot in de geest van de wedstrijd, vice versa. Hij werd minutenlang voor `hoerenjong' uitgemaakt zonder de wedstrijd stil te leggen.

PSV had respectievelijk nog twintig en nog vijf minuten om de numerieke meerderheid uit te buiten. De landskampioen ging over tot kick and rush en speelde daarmee Roda in de kaart. Trainer Hiddink bekritiseerde na afloop de ervaren spelers in zijn elftal. Zij vergaten volgens hem de bal het werk te laten doen en verzuimden eveneens hun jonge ploeggenoten te coachen in het veld.

Met name aanvoerder Van Bommel kon zich de halve misstap van PSV aanrekenen. De uitblinker van vorig seizoen leek gisteravond met zijn gedachten bij een buitenlands voetbalavontuur, maar twee weken voor het sluiten van de transfermarkt lijkt hij zich wederom te moeten schikken in het spelen op eredivisie-niveau. Eventuele interesse van Manchester United is nooit concreet geworden.

Van Bommel leed voor zijn doen veel balverlies. Hij vocht ook verhitte duels met zijn oud-ploeggenoot Addo uit. De middenvelder van PSV lokte de middenvelder van Roda uit de tent en ging halverwege de tweede helft gretig liggen toen Addo hem weer eens finaal onderuit schopte. Van Bommel werd in de resterende speeltijd getracteerd op een fluitconcert, daar waar hij het thuispubliek met zijn voetbalkwaliteiten tot zwijgen had kunnen en moeten brengen. Hij verklaarde na afloop te zijn gespuugd door Addo, wat de televisiebeelden niet konden bevestigen.

PSV, dat zonder de geblesseerde Arjen Robben speelde, verzuimde te profiteren van de overtal-situatie en leed zodoende duur puntenverlies. De titelhouder kan zich maar beter spiegelen aan het seizoen 2000-2001, toen de openingswedstrijd bij De Graafschap verloren ging waarna de ploeg 33 duels ongeslagen bleef en onbedreigd kampioen werd. PSV kan zich ook spiegelen aan vorig seizoen, toen het met dezelfde spelersgroep als dit seizoen de landstitel won. In tegenstelling tot Ajax en Feyenoord is de selectie van de Brabantse club vrijwel intact gebleven.

Trainer Hiddink, die zijn selectie graag had versterkt maar door de schuldenlast van PSV niet mocht investeren, sprak na afloop over `gemengde gevoelens' en loofde de sterke tegenpartij. Zijn woorden stoelden meer op beleefdheid dan op realiteitszin, want Roda kwam er eigenlijk niet aan te pas. Na de vroege openingstreffer van Kezman, die de bal na een steekpass van Rommedahl met zijn rechterteen op subtiele wijze verlengde, verzuimde PSV de zwalkende tegenstander op een grotere achterstand te zetten.

Roda kreeg de kans en de speelruimte om zich terug te knokken in de wedstrijd. Aangevuurd door zestienduizend toeschouwers creëerde de thuisploeg een licht veldoverwicht dat vlak voor rust tot twee toevalstreffers leidde. De Griek Anastasiou forceerde én benutte een strafschop na een overtreding van De Jong. Een paar minuten later passeerde Van Dessel doelman Waterreus met een laag afstandsschot.

In de tweede helft kwam Roda, dat met man en macht de voorsprong verdedigde, bijna niet meer op de vijandelijke helft. Op aangeven van Vogel bracht Kezman de stand in evenwicht. De Joegoslaaf die vorig seizoen 35 competitietreffers maakte, leidt na gisteravond reeds de topscorerslijst. De goaltjesdief deed wat Van Bommel naliet: zich op positieve wijze in de kijker spelen bij belangstellende clubs uit het buitenland.

PSV had na de gelijkmaker van Kezman nog ruim een half uur om de zege te forceren, maar zelfs de rode kaarten voor Addo en Sonkaya brachten geen verandering in de stand. Roda vierde het gelijkspel alsof de kampioensschaal was binnengehaald en dat was gezien de strijdlust zo vreemd nog niet. In de Limburgse mijnwerkersstreek hadden ze de mouwen op on-Nederlandse wijze opgestroopt. PSV wist er geen raad mee.

Roda JC - PSV 2-2

Ruststand 1-2. 11. Kezman 0-1, 38. Anastasiou 1-1 (strafschop). 44. Van Dessel 1-2, 56. Kezman 2-2. Schds: Bossen. Tsch: 16.000. Rode kaarten: 68. Addo (Roda JC) 2x geel, 88. Sonkaya (Roda JC) 2x geel. Gele kaarten: Senden, Anastasiou (Roda JC), De Jong, Van Bommel (PSV).

    • Jaap Bloembergen