Atwood, Coetzee op longlist Man Booker Prize

Margaret Atwood, J.M. Coetzee en Graham Swift zijn gisteren genomineerd voor de Man Booker Prize 2003. De drie oud-winnaars van de prestigieuze prijs voor fictie uit Groot-Britannië en het Gemenebest haalden de longlist met respectievelijk Oryx and Crake, Elizabeth Costello en The Light of Day. Andere bekende namen bij de eerste selectie van 23 auteurs zijn Martin Amis (Yellow Dog) en Tim Parks (Judge Savage). Minder voor de hand liggend zijn de nominaties voor beginnende en/of relatief onbekende auteurs, onder wie de Pakistaans-Engelse Monica Ali (Brick Lane), die door het tijdschrift Granta werd uitgeroepen tot een van de 20 Beste Jonge Britse Schrijvers voor de komende tien jaar en de debutant DBC Pierre (Vernon God Little). De shortlist van de Booker Prize wordt bekendgemaakt op 16 september; de winnaar op 14 oktober. Vorig jaar ging de prijs naar The Life of Pi van Yann Martel.