Amazone Falandt stuk dichter bij Athene

De Nederlandse dressuurequipe moet het op het EK zonder medaille stellen. Anky van Grunsven moest door een lichte blessure van haar paard Gestion Salinero verstek laten gaan.

Met twee debutanten in het team, Antoinette Falandt (29) met Jarwo en Edward Gal (33) met Gestion Lingh, waren er nog medaille-aspiraties op het Europees kampioenschap dressuur. Dan moesten de routiniers Ellen Bontje met Gestion Silvano N, die haar vijfde EK rijdt en Arjen Teeuwissen met Gestion Goliath T, tweede individueel op het EK 2001, in het Engelse Hickstead wel hun gebruikelijke hoge niveau halen.

Bontje slaagde daarin met glans, maar bij Teeuwissen mislukte het jammerlijk. De anders zeer sterk lopende Goliath was niet eenmaal in staat om zijn indrukwekkende bewegingsmechanisme te tonen. Daardoor werd het een vlakke, weinig aansprekende proef, waar de jury dan ook niet veel waardering voor had. Ook Teeuwissen baalde stevig. ,,Ik kom liever uit een proef waarin ik het gevoel had fijn te hebben gereden zonder dat ik daar de punten voor kreeg, dan zoals nu. Een belazerd gevoel en geen punten'', vatte Teeuwissen zijn falende optreden kort en krachtig samen. Nederland viel in de landenwedstrijd net buiten de medailles en moest Duitsland, Spanje en Engeland voor laten gaan. Individueel staat Falandt nu achtste en Bontje elfde.

Dat er toch nog een lichtpuntje in Hickstead viel te ontdekken was te danken aan het onbevangen optreden van Antoinette Falandt. Zij reed een schitterende proef, ongedwongen en lichtvoetig, en maakte geen fouten. Voor haarzelf was de verrassing van de achtste plaats in het individuele tussenklassement wellicht het grootst. ,,Athene volgend jaar is nu ineens wel heel dicht bij gekomen'', meldde ze stralend.

Falandt en Jarwo, die van de hengst Ferro afstamt waarmee haar coach Coby van Baalen vele successen behaalde, zijn midden jaren negentig op de hobbelige weilanden rond Schiedam in de allerlichtste klasse van de dressuur begonnen. De amazone leidde haar paard helemaal zelf op en daardoor is er tussen beiden een hele hechte band ontstaan. ,,We hebben alle fases samen doorlopen en zijn daardoor een hechte eenheid geworden. Ik ken Jarwo door en door en weet precies hoe hij zich voelt. Voor mij is die innige band de basis van ons gezamenlijk presteren.''

Toch is de amazone nog niet geheel tevreden over de prestaties van haar zelf en van haar paard. ,,In de piaffe waren we nog net iets te veel voorwaarts. Dat is een verheven drafbeweging, die we op de plaats moeten uitvoeren. Thuis lukt dat wel, maar op wedstrijden is dit nog net even te moeilijk. Maar we hebben nog een jaar voordat de Olympische Spelen beginnen'', lachte Falandt zelfverzekerd.

In het najaar van 2001 reed deze combinatie haar eerste Grand Prix en vorig jaar debuteerden zij in het wereldbeker circuit. Het is echter opvallend hoeveel progressie de bruine ruin dit afgelopen jaar boekte. ,,Tussen nu en de Spelen kunnen een paar kleine puntjes worden bijgeslepen'', stelt bondscoach Jan Peeters. Het moet volgens hem mogelijk zijn om zeker drie tot vier procent winst te boeken.

Vandaag staat de Grand Prix Spécial op het programma en die is volgens de amazone haar op het lijf geschreven. Falandt: ,,Nu al was hij in de uitgestrekte bewegingen excellent. Die bewegingen worden in de Spécial heel veel gevraagd. Ook de wissels springt Jarwo fantastisch en de passage is zeer goed. Ik hoef nergens gas terug te nemen en kan voluit knallen, en reken maar dat ik dat van plan ben.'' Graag had zij Jarwo na dit EK rust gegeven, maar over twee weken is in Rotterdam het CHIO. ,,Dat is een thuiswedstrijd voor mij en daar wil ik graag rijden. Na die wedstrijd krijgt Jarwo zijn welverdiende vakantie en dan zien we de komende winter wel weer.''

    • Jacob Melissen