Terrorist Hambali in Thailand opgepakt

De `chef operaties' van het terreurnetwerk Jema'ah Islamiyah (JI), de meest gezochte man van Azië, is dinsdag in Thailand gearresteerd. Dat heeft een woordvoerder van de Amerikaanse president Bush vanochtend bekendgemaakt. De aanhouding is verricht door de Thaise politie in nauwe samenwerking met de CIA.

Het gaat om Ridwan Isamuddin, beter bekend onder zijn schuilnaam Hambali, een 39-jarige Indonesiër die in de jaren tachtig verhuisde naar Maleisië en enkele jaren in Afghanistan heeft gevochten. Hambali geldt als het brein achter een groot aantal aanslagen, zowel in Indonesië (onder andere op Bali) als in de buurlanden, en wordt door de Amerikanen beschouwd als de contactman van het terreurnetwerk Al-Qaeda in Zuidoost-Azië. Zo zou hij in januari 2000 een bijeenkomst hebben belegd waar twee vliegtuigkapers aanwezig waren die meededen aan de aanval op 11 september 2001 op het World Trade Centre in New York.

President Bush, die woensdag op zijn boerderij in Texas werd ingelicht over de arrestatie, noemde Hambali vandaag ,,een bekende moordenaar, één van de dodelijkste terroristen ter wereld''. De Australische minister van Buitenlandse Zaken, Alexander Downer, noemde hem de ,,oosterse versie van Osama bin Laden''.

CNN citeerde vandaag Amerikaanse regeringsfunctionarissen die zeiden dat de JI-leider in Thailand was om een aanslag voor te bereiden op een top in oktober van APEC, een economisch forum van de landen rond de Stille Oceaan.

Een Thaise minister zei vanochtend dat Hambali gisteren is uitgeleverd aan Indonesië en daarheen onderweg was, maar de chef van de Indonesische politie, generaal Da'i Bachtiar, zei daarvan niets te weten. Bachtiar: ,,Wij wachten de verdere ontwikkelingen af en zullen er zo spoedig mogelijk een team heensturen''. Waarheen zei hij niet. Volgens Amerikaanse functionarissen wordt Hambali nu verhoord. Zij zeiden niet waar.

Hambali was tot medio 2001 leider van de mantiqi – JI-jargon voor regionale divisie – Maleisië en Singapore. Toen de Maleisische autoriteiten een arrestatiebevel tegen hem uitvaardigden, dook hij onder.

PORTRET: pagina 5