Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Onder meer een terugblik op de verhoren van de commissie-Hutton over de zelfmoord van de Britse VN-wapeninspecteur Kelly. Ned.2, 18.20-18.43u.

Netwerk. PvdA-leider Wouter Bos vertelt over zijn oppositie tegen het kabinet-Balkenende II, plannen en toekomst. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Aandacht voor de stroomstoring in Amerika en Canada, staatssecretaris Schulz van Haegen over de instroom van zout water en vrouwen die door hormoonbehandeling kanker hebben gekregen. Ned.3, 22.20-22.50u.

DOCUMENTAIRE

De kracht van de macht: Maggie Thatcher. Eerste deel van een tweeluik over de `Iron lady' die tussen 1979 en 1990 tegen alle omstandigheden in haar positie staande hield. Canvas, 22.25-23.20u.

Gimme shelter. Documentaire over het gratis concert van The Rolling Stones in 1969 in Oakland, na Woodstock met 300.000 bezoekers. Het geweld van Hell's Angels leidde tot ten minste één dode. Ned.3, 23.20-0.53u.

Gids voor het geluk. Slot van een serie over hoe filosofen geluk zien, behandelt Friedrich Nietzsche. Canvas, 23.20-23.45u.

FILM

Forget Paris (Billy Christal, 1995, VS). Zie tv-vooraf. Net5, 20.30-22.20u., met reclame.

The Replacements (Howard Deutch, 2000, VS). Komedie van dik hout over footballcoach Gene Hackman die na staking een eigen team samenstelt, waaronder Keanu Reeves. SBS6, 20.30-22.40u.

.The People vs. Larry Flint (Milos Forman, 1996, VS). Larry Flynt, beroemd geworden in Amerika door zijn seksblad Hustler, wordt door Forman (One Flew Over the Cuckoo's Nest) en acteur Woody Harrelson voorgesteld als een komische en autoritaire querulant die strijdt voor de vrijheid van meningsuiting. Overigens heeft Flynt zich recent kandidaat gesteld voor het gouverneurschap van Californië. V8, 20.35-22.55u.

Snake Eyes (Brian De Palma, 1998, VS). Lege film met als enige echte attractie de openingsscène: in een ongemonteerde opname van dertien minuten slingert de steadicam zich door een bokshal in Atlantic City en introduceert tijdens een belangrijke wedstrijd alle personages (waaronder Nicolas Cage) en de aanloop tot een moordaanslag op de minister van Justitie. Yorin, 22.00-23.45u., met reclame.

.La fille sur le pont (Patrice Leconte, 1999, Frankrijk). Tragedie annex sprookje van regisseur van Le mari de la coiffeuse. Nymfomane Adèle (Vanessa Paradis) besluit na de zoveelste ongelukkige liefde van de brug te springen. Messenwerper Gabor (Daniel Auteuil) weerhoudt haar hiervan en maakt haar zijn levende doelwit. Canvas, 23.45-1.15u., zwart-wit.

.Silent Running (Douglas Trumbull, 1971, VS). Ecologisch regiedebuut van special effects-man van Kubricks 2001 en Spielbergs Close Encounters. De enige overgebleven aardse vegetatie wordt bewaard in een ruimtestation. Met Bruce Dern als redder. Net5, 0.05-1.40u., met reclame.

.Blazing Saddles (Mel Brooks, 1974, VS). Uitgelaten westernparodie behoort tot de grotere successen van de zelfgenoegzame filmanarchist Brooks. Voor de melige liefhebber. BBC1, 0.10-1.45u.

2 Days in the Valley (John Herzfeld, 1996, VS). Speelfilmdebuut van tv-regisseur is overvolle kruising tussen Altmans Short Cuts en Tarantino's Pulp Fiction, zonder aan een van beide te kunnen tippen. Geweld is meestal de reden van de ontmoetingen tussen uiteenlopende losers in vallei nabij Los Angeles. BBC2, 0.35-2.15u.

.The Music of Chance (Philip Haas, 1993, VS). Verrassend, Kafkaesk filmdebuut van documentairemaker Haas naar roman van Paul Auster (Smoke en Blue in the Face). Ex-brandweerman Mandy Patinkin en pokerspeler James Spader verliezen kaartspelletje van miljonairs Charles Durning en Joel Grey en moeten bij wijze van afbetaling een middeleeuwse muur bouwen. BBC2, 2.15-3.50u.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van directeur van het Waterleidingmuseum Jos de Meyere in Utrecht het derde deel van een serie muziek naar aanleiding van de Vietnam-oorlog. In het tweede uur praat dichter Hans Groenewegen over de reproductie van Beckmanns schilderij Selbstbildnis mit Horn uit 1938. 747AM, 22.02-24.00u.

Nachtvluchten. O.m. gesprekken met de psychologen Hessel Zondag en Theo Bouman over narcisme en schaamte, tv-presentatrice Pia Dijkstra, zanger en cabaretier Herman van Veen en tekstdichter Herman Pieter de Boer. Radio 1, 3.04-7.00u.