Tatoeages

Katinka Baehr tracht in NRC Handelsblad van 11 augustus de betekenis te achterhalen van tatoeages in de vorm van drie donkere stipjes. Ik durf niet te zeggen hoe dit symbool de weg naar Nederland heeft gevonden, maar de herkomst ervan ligt onder meer in de Latijns-Amerikaanse straatbendecultuur van de Verenigde Staten die ontstond vanaf de jaren twintig. In de grootstedelijke gebieden in Amerika dragen voornamelijk Mexicaanse bendeleden de drie stippen (tres puntos) op hun hand om aan te geven dat ze lid zijn van een jeudbende. De drie stippen staan voor de drie woorden `mi vida loca', ofwel `my crazy life'. Het symbool verwijst naar de overgang van het uitzichtloze burgerbestaan van de kansarmen, naar het geromantiseerde bendeleven dat bol zou moeten staan van seks, drugs en spanning. In dit leven waant het bendelid zich machtiger en weerbaarder dan een gewoon lid van de onderklasse, maar komt vaak bedrogen uit doordat hij vanaf nu leeft onder de druk van rivaliserende bendes, de politie en vaak ook zijn eigen gang.

Een andere tatoeage die je bij gangleden ook vaak tegenkomt is een enkele traan onder het linkeroog. Deze traan krijg je als initiatiebewijs als je in opdracht van de bende iemand hebt gedood en staat symbool voor het verdriet van je slachtoffer dat bijdraagt aan jouw kracht en reputatie als killer.

    • Jan Dirk de Jong