Stroomstoring treft VS en Canada

De stroomvoorziening in het noordoosten van de Verenigde Staten en delen van Canada is vanochtend weer langzaam op gang gekomen. Gisteren viel even na vier uur 's middags lokale tijd de stroom uit, waardoor 50 miljoen mensen hinder ondervonden.

De storing leidde tot een enorme chaos in vrijwel alle grote steden in het getroffen gebied. In New York, Detroit en Cleveland in de VS en Toronto en Ottawa in Canada kwam het openbare leven tot stilstand. Honderdduizenden mensen strandden in treinen, metro's en liften. Doordat de verkeerslichten uitvielen, ontstonden op de wegen rondom de steden lange files. Luchthavens, kantoren en tien kerncentrales werden gesloten, ziekenhuizen zagen zich genoodzaakt op noodaggregaten over te schakelen. In het 23.800 vierkante kilometers tellende gebied wonen naar schatting 50 miljoen mensen.

Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is geweest voor het uitvallen van de stroom. Burgemeester Bloomberg van New York verzekerde de getroffenen onmiddellijk na het uitvallen van de stroom dat er geen sprake was van een terroristische aanslag. ,,Ik kan u met 100 procent zekerheid zeggen dat er geen bewijs is voor terrorisme of zoiets dergelijks.'' Ook de Amerikaanse president Bush, de federale recherche FBI en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid sloten terrorisme uit. Wel zette het ministerie van Defensie extra patrouillevliegtuigen in.

De Canadese autoriteiten noemden gisteren verschillende oorzaken, waaronder een blikseminslag of brand in een overbelaste elektriciteitscentrale nabij Niagara Falls en een ernstige storing in een kerncentrale in de Amerikaanse staat Pennsylvania. In een soort kettingreactie vielen vervolgens ook 21 andere centrales uit. De VS ontkennen een storing in de Amerikaanse centrales, en menen dat de oorzaak van de storing in Canada ligt.

Voor zover bekend had de stroomstoring geen ongevallen of rellen tot gevolg. In Ottawa werden drie plunderaars gearresteerd. In New York, verreweg de grootste stad in het getroffen gebied, reageerde de bevolking kalm, volgens de politie doordat de aanslagen van 11 september 2001 het gevoel van saamhorigheid in de stad hebben versterkt. Bij soortgelijke stroomstoringen in 1965 en 1977 vielen gewonden en doden. Ook ontstonden toen plunderingen en rellen, waarbij de politie een groot aantal arrestaties verrichtte. Uit voorzorg werd daarom gisteren zowel in New York, als in de Canadese provincie Ontario de noodtoestand uitgeroepen. In Detroit werd een avondklok ingesteld voor minderjarigen.

De Amerikaanse en Canadese autoriteiten waarschuwen dat het nog twee dagen kan duren voordat iedereen weer elektriciteit heeft. De hele nacht werd met man en macht gewerkt aan het herstel van het elektriciteitsnet. In enkele wijken van New York en in Toronto brandden vanochtend weer licht, maar het kan nog enkele uren duren voordat de metro weer rijdt.

ACHTERGROND: pagina 4 en 5

HOOFDARTIKEL: pagina 7