Rijks en Van Gogh zonder stroom

Door een stroomstoring in de omgeving van het Museumplein in Amsterdam moesten gistermiddag om 12.45 uur zowel het Van Gogh Museum als het Rijksmuseum hun bezoekers evacueren. In het Rijksmuseum ontstond korte tijd paniek toen het alarm afging en de verlichting uitviel en liften bleven stilstaan. Er waren op dat moment 800 bezoekers, in het Van Gogh bevonden zich meer dan 1600 mensen.

De stroomstoring, die ongeveer een uur duurde, werd volgens de politie veroorzaakt door een uitgevallen transformator op het Museumplein. Ook het zwembad Zuiderbad werd getroffen door de storing. Het Stedelijk Museum en de kantoren in de omgeving van de Paulus Potterstraat hadden er geen last van.

Voor de beveiligingssystemen had de stroomuitval geen effect. Die zijn aangesloten op noodaggregaten. De klimaatbeheersing viel wel uit. Volgens een woordvoerder van het Rijksmuseum was dat voor de kunstwerken niet schadelijk, omdat het donderdag ,,veel minder warm'' was.

Terwijl voor de deur van het Van Gogh zo'n tweehonderd mensen wachtten tot ze weer naar binnen mochten, stortte in een wolk van stof een dik tapijt van klimop van de muur. De val is waarschijnlijk veroorzaakt door de droogte. Volgens een woordvoerster van het museum werd de klimop goed verzorgd. Een oudere dame raakte licht gewond aan haar hoofd.

Het Rijksmuseum kon tegen drie uur de deuren weer openen. Het Van Gogh moest wachten tot de brandweer de neergestorte klimop had geruimd en alle systemen binnen weer naar behoren fuctioneerden. Om 16.30 mochten ook daar de bezoekers weer naar binnen.