Omstreden familie trekt zich terug uit Telsim

Alle leden van de omstreden Uzan-familie zijn gisteren teruggetreden uit de leiding van Telsim, het Turkse bedrijf voor mobiele telefonie. De aandelen van de Uzans zijn overgegaan in handen van het bedrijf Standart Telekom. Met de gebeurtenissen van gisteren is een nieuwe stap gezet in de Uzan-saga. Cem Uzan wordt wel eens de `Turkse Berlusconi' genoemd, omdat hij net als de Italiaanse premier zowel een media-imperium heeft als ook de politiek in wil.

Maar bij de verkiezingen van vorig jaar november kwam Cem niet in het parlement. En de afgelopen maanden heeft ook zijn zakenimperium zoveel tegenslagen te verduren gehad dat veel Turken ervan uitgaan dat het imperium op zijn laatste benen loopt.

Volgens tegenstanders maakt het terugtreden van de Uzans uit Telsim deel uit van een juridisch offensief dat zij ondernemen, om hun fortuin uit de handen van justitie en de autoriteiten te redden. Alles zou draaien om de ondergang van de Imar Bank, die eveneens tot het Uzan-imperium behoorde.

Een rechtbank in Istanbul is begonnen aan een onderzoek naar de handel en wandel van de leiding van de bank (waaronder dus ook de Uzans) om na te gaan of er sprake is geweest van laakbare financiële praktijken, zoals het witwassen van geld. Op tafel in Turkije ligt inmiddels een nieuwe wet, die de autoriteiten in staat stelt om degenen die verantwoordelijk zijn voor de ondergang van banken, ook keihard in hun persoonlijke vermogen aan te pakken. Deze wet is nog niet van kracht, omdat president Sezer haar nog moet tekenen.

Omdat de Uzans zouden vrezen dat deze wet direct na bekrachtiging tegen hen gebruikt gaat worden om al hun bezittingen af te pakken, zijn ze begonnen aan een serie juridische operaties om – in de woorden van de krant Hürriyet – hun bezit te ,,verbergen'', zodat het uiteindelijk bij een eventueel proces niet meer van hen afgepakt kan worden. Nu de aandelen Telsim in handen zijn van het bedrijf Standart Telekom zouden ze zijn gevrijwaard van een harde juridische actie tegen de Uzans.

De Uzans bereikten in het verleden zakelijk grote hoogten door onder andere staatsbedrijven na privatisering over te nemen.

    • Bernard Bouwman