Minister Suriname stapt op na vonnis

De Surinaamse minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, Paul Salam Somohardjo, is gisteren opgestapt.

Zijn vertrek volgde nadat hij door de kantonrechtbank in Paramaribo was veroordeeld tot twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf wegens ,,schennis van eerbaarheid''.

Somohardjo, die ook leider is van de regerende Javaanse coalitiepartij Pertjajah Luhur, is al maanden verwikkeld in een geruchtmakende zaak rond een Javaanse missverkiezing. Hij zou bij de verkiezing van Miss Java 2002 een (minderjarige) deelneemster onzedelijk hebben betast. De rechtbank ging niet mee met de hoge eis van het openbaar ministerie (een jaar onvoorwaardelijke cel), en gaf Somohardjo een voorwaardelijke straf. Van aanranding werd hij vrijgesproken. Somohardjo ontkende overigens zich te hebben misdragen. Volgens hem was de aanklacht om politieke redenen ingediend.

Somohardjo werd in 1973 parlementariër. In 1980 zat hij, tijdens het bewind van oud-legerleider Bouterse, enkele maanden gevangen wegens vermeende betrokkenheid bij een staatsgreep. Hij ontsnapte uit de gevangenis en werd in Nederland prominent lid van de Raad voor de Bevrijding van Suriname.

Somohardjo kreeg in Nederland landelijke bekendheid toen hij in een televisieprogramma van Karel van de Graaf op de vuist ging met een tegenstander.

In 1993 keerde hij terug naar Suriname waar hij nog veel aanhang bleek te hebben. Veel Javanen stemden op de partijen die hij aanvoerde; eerst de Pendawa Lima, later de Pertjajah Luhur.

Somohardjo slaagde erin de Javaanse positie binnen de regeringscoalitie van het Nieuw Front (NF) over te nemen van de concurrerende KTPI van Willy Soemita. Bij de verkiezingen van 2000 behaalde Somohardjo met zes zetels in het Surinaamse parlement een goed resultaat.

Somohardjo staat in Suriname bekend als een kleurrijk, maar omstreden politicus. Binnen het Nieuw Front kreeg hij toenemende kritiek omdat hij onverbloemd alleen maar de belangen van de Surinaamse Javanen zou behartigen. Somohardjo wil politiek actief blijven en richt zich nu naar eigen zeggen op de verkiezingen die over twee jaar worden gehouden.