Kraftwerk

De invloedrijke elektronische popgroep Kraftwerk had de langverwachte opvolger van Electric Cafe, het laatstverschenen album met nieuw materiaal uit 1986, niet slechter kunnen timen. Tour De France Soundtracks verschijnt te laat om nog werkelijk als achtergrondmuziek bij het honderdjarig bestaan van het wielerevenement te kunnen dienen, en de thematische aanpak van een in een proloog en etappes verdeelde cd doet flauw aan.

Op Tour De France Soundtracks geven computerstemmen onbewogen opsommingen van de lichamelijke noden van een topsporter (Vitamin) en de noodzaak van goed materieel (Aéro dynamik), met gemakzuchtige teksten als ,,Kalium Kalzium/ Eisen Magnesium/ Carbo-Hydrat Protein/ A-B-C-D Vitamin.'' Ook de muziek, hoewel state of the art op het gebied van computerapparatuur, getuigt van een grote gemakzucht. Dieptepunt is het voortreutelende Chrono, dat klinkt als een opname van de demostand van het laatste type sequencer.

Kraftwerk lijkt verstrikt in haar zucht naar digitale perfectie, en heeft nergens meer de bevlogenheid van grensverleggende albums als Autobahn of Radio-Activität, waarop snelweggeluiden of het mechanische ritme van een Geigerteller nog wèl als revolutionaire innovaties op muziekgebied golden.

Soundtracks is mosterd na de maaltijd, Kraftwerk onwaardig.

Kraftwerk: Tour De France Soundtracks (EMI)

    • Jan Vollaard