Hoon dwong Kelly om te getuigen

De Britse minister van Defensie Geoff Hoon stond erop, tegen het advies van zijn ambtenaren in, dat David Kelly zou getuigen voor een parlementaire commissie over Irak. Hoon had daarvoor de steun van premier Blair. Enkele dagen na dat verhoor, waarvoor Kelly volgens collega's uiterst gespannen was, werd hij dood aangetroffen in de buurt van zijn huis, vermoedelijk nadat hij zelf een einde aan zijn leven maakte.

Tijdens de verhoren van hoge ambtenaren van de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken door de commissie Hutton, die de dood van Kelly onderzoekt, bleek dat de Britse regering alles in het werk stelde om te achterhalen wie de bron was die tegen verslaggevers van de BBC had gezegd dat het Irak-dossier van de regering was aangedikt.

Toen eenmaal kwam vast te staan dat het om de 59-jarige David Kelly ging, werd de wetenschapper onder zware druk gezet. Hij kreeg, kort voor zijn verhoor door de parlementaire commissie, een schriftelijke reprimande. Ook werd hem te verstaan gegeven dat hij kon rekenen op zwaardere disciplinaire maatregelen – mogelijk met gevolg voor zijn pensioen – als zou blijken dat hij zijn superieuren niet alles had verteld over zijn contacten met de pers.

Kelly, die zelf naar zijn superieuren was gestapt met de mededeling dat hij mogelijk de bron van het BBC-verhaal was, werd twee keer door verschillende hoge functionarissen van het ministerie van Defensie gehoord. Over wat Kelly bij die gelegenheid vertelde bestond bij sommigen grote ontevredenheid. Vandaar dat David Omand, veiligheidscoördinator van de regering, eiste dat er een ,,stevige, security-style ondervraging'' van Kelly zou plaatvinden. Daarvan is het niet meer gekomen.

De hoogste ambtenaar van het ministerie, Kevin Tebbit, vroeg minister Hoon vervolgens om het verzoek van de parlementaire commissie om Kelly te verhoren af te wijzen. Maar Hoon vreesde dat zo'n afwijzing ,,qua presentatie, moeilijk te verdedigen was''. Kelly's naam circuleerde intussen in de media. Een paar dagen voor zijn verhoor oefende Kelly met enkele van zijn superieuren. Maar volgens het ministerie was dat rollenspel niet bedoeld om zijn antwoorden te beïnvloeden.