Gazpacho met gegrilde makreel

Leg de paprika's op een bakplaat en zet ze circa 20 minuten in een op 200° C voorverwarmde oven, of tot ze rondom geblakerd zijn. Draai ze tijdens het roosteren een paar keer om. Neem ze uit de oven, leg er een theedoek over en laat ze afkoelen. Verwijder het vel, het zaad en de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in blokken.

Doe de tomaten in een kom, giet er zoveel kokend water over dat ze onderstaan en laat ze een of twee minuten staan. Giet ze af. Ontvel ze en verwijder het zaad. Snijd de tomaten in grove stukken.

Verwijder de korsten van het brood en scheur het in stukken. Schil de komkommer, halveer hem in de lengte en schep er het zaad uit. Snijd het vruchtvlees in grove stukken. Pel de tenen knoflook, maar laat ze heel.

Draai de tomaten, paprika, het brood, de komkommer, knoflook, sud 'n' sol tomaten, olijfolie en azijn in een blender tot een glad mengsel. Breng op smaak met zout en peper. De soep moet zo dik als lobbige slagroom zijn. Doe de gazpacho in een kom, dek af en zet minstens 3 uur in de koelkast.

Snijd de venkelknol bij en dan in de lengte doormidden. Snijd hem dan in flinterdunne plakjes. Doe de venkel in een kom en schep er het citroensap, de 4 eetlepels olijfolie en zout en peper naar smaak door. Dek de kom af en laat de venkel marineren terwijl u de vis grilleert.

Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie en leg er een rooster in. Leg er de makreelfilets met de velkant boven op en bestrijk ze licht met olijfolie. Bestrooi met zout en peper. Zet circa 8 minuten onder de hete grill, of tot het vel geblakerd en de vis gaar is. Snijd de filets in tweeën.

Schik een bergje venkelknol in het midden van elk soepbord. Schep de gazpacho eromheen, leg een stuk makreel op de venkel en dien op.

    • Kim Maclean