Eigen nieuws

Moet je weer naar school? Zijn je klasgenoten aardig? En de juf?

Schrijf ons wat je hebt meegemaakt. Dan is het nieuws en zetten wij het in de krant! Vermeld wel altijd je naam, adres en leeftijd.

Stuur je verhaal naar:

NRC Handelsblad, postbus 3372, 1001 AD Amsterdam. Of e-mail naar cs@nrc.nl. Ook tekeningen en foto's zijn welkom.

Rommel

Ik was in Amsterdam bij mijn opa en oma. We gingen lopen en toen zag ik allemaal rommel op de grond liggen.

Overal waar je komt ligt vuil op de grond, hier en daar een stukje haar. Zuchten, steunen, kraken en kreunen. Waar moet je het nou in gooien? Dat weten ze toch wel, hoop ik. Ik vind het zo vies al die rommel op de grond. Een prullenbak is daar toch voor gemaakt of ben ik nou gek geworden. Al die rommel, vies is het. Maar ze moeten het leren opruimen die vieze dingen. Ze verknallen het hele milieu. Ze moeten er iets aan doen, dat kan zo niet langer, het leven is zo vies met al die rommel op de grond.

Eigen nieuws van Féline van Gool, 9 jaar, Breda.

Klimmen

Deze toren heb ik beklommen in Les Bernardies in de Dordogne in Frankrijk.

Eigen tekening en foto van Doris Neelen, 8 jaar, Assendelft

Stieren wegen

Ben op een boerderij geweest waar ze koeien fokken. Ik zag hoe ze de stieren gingen wegen. Ze hadden van die ringen door hun neus en daar zat een touw aan vast. Er was ook iets heel vies: ze moesten ook de ballen wegen en meten! Die waren nog groter dan sinaasappels. Voor het wegen moesten ze in een heel gek ding gaan staan, een hek waarin ze helemaal werden samengeperst. Er was een hele grote dikke stier en een iets kleinere. Toen die grote gewogen was, ging hij er vandoor en sleepte een jongen die hem moest vasthouden heel lang met zich mee. Gelukkig kregen ze hem weer in bedwang.

Er moest ook een kalfje gebrandmerkt worden en dat was zielig. Het spartelde heel erg tegen. Toen het klaar was, kwam zijn moeder meteen aangelopen.

Het stikt hier ook van de teken. Ik en mama hebben al vijf beten gehad, papa twee en mijn zusje één.

Eigen nieuws van Barbara Haenen,

10 jaar, uit Argentinië

Warm eten

Ik ben Lisa Zandvliet. Ik ben 9 jaar en word bijna 10. Ik woon in Frankrijk. We gaan met de schoolbus naar school. In de middag eet iedereen in de kantine. We krijgen daar drie gangen: het voorgerecht, het hoofdgerecht, kaas en het nagerecht. We eten dus warm op school.

We wonen al anderhalf jaar in Frankrijk. We hebben een heel groot huis waar kamers te huur zijn en we hebben vakantiehuisjes te huur. Ik spreek al heel goed Frans en ga naar een Franse school.

Ik heb veel vriendinnen en twee vrienden: we hebben vier jongens op school en we zijn met zijn negentienen.

Eigen nieuws en klassefoto van Lisa

Zandvliet, 9 jaar, Bourganeuf, Frankrijk